Galatasaray Üniversitesi'nde düzenlenen panelde medyada toplumsal temsiller ve kadının yeri tartışıldı.
Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) İletişim Fakültesi, hakemli aylık dergisi 'İleti-ş-im'in 5.yılında "Toplumsal Temsiller ve İletişim" adlı özel bir sayı çıkardı.
Editörlüğünü Jale Minibaş Poussard ve Nazlı Ülbay Aytuna'nın birlikte üstlendiği bu özel sayı için düzenlenen panelde Centre National de la Recherche Scientifique'den (CNRS) Prof. Lucy Baugnet, GSÜ'den Doç. Dr. Nilgün Tutal Cheviron ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Danacı Yüce medya ve toplumsal temsiller hakkında konuştu.
"Sosyal temsillerin yeniden üretiminde medyanın rolü yadsınamaz"
Kimlik, politika, sosyal psikoloji ve toplumsal temsil konularında çalışan Baugnet, günümüzde toplumsal temsillerin oluşumu ve dönüşümünde medyanın rolünün yadsınamaz olduğunu belirtti.
"İletişim araçlarını genel olarak bilgilendirici ve/veya ikna edici bilgi kaynakları olarak tanımlayabiliriz. Burada üretilen bilgiler, taşınan yargılar ve ortaya konulan tepkiler belli bir iç düzeni ve konumlanmayı ifade eder. Dolayısıyla medya metinleri dilbilimsel özellikleri ve üretildikleri sosyal şartlar göz önünde bulundurularak incelenmelidir."
"Türk basınında verilen mesaj, bilgiden daha önemli"
Tutal, Dağlıca baskını ve Kuzey Irak harekatı dönemlerinde 10 ulusal gazete üzerinde yaptığı araştırmasını sundu. Gazetelerin bu dönemde özellikle "Türk halkının öfkesini" ve "ulusal birlik" olgusunu işlediklerini anlattı.
"Gazetelerin manşetleri ve kullandıkları resimler arasında farklılıklar olsa da ulusal bir 'biz' olgusu, monolitik bir ulus kimliği oluşturulmaya çalışılıyor. Türk basını kullandığı uzun başlıklar ve renklerle görünür ve görünmeye değer olanın ayrıcalıklı, görsel kodların ise bilginin doğruluğundan daha önemli kılındığı bir sistem içinde işliyor. Bu bağlamda bilgi, basının amaçladığı etkiyi geniş kitlelere ulaştırması için bir araç haline geliyor. Türk bayrağı ve Atatürk resimleri, tek ve bölünmez vatanın Kemalist ilkelerinin koruyucuları, şehit cenazelerinde ağlayan kadınlar, düşmanla savaşan cesur mehmetçikler gazetelerin birinci sayfalarında birarada kullanılıyor. Bu sırada manşetler savaşı destekliyor ve intikam dolu."
Medyada kadın temsilleri
Danacı konuşmasında "Spor Sayfalarında Kadın Temsilleri" adlı çalışmasını anlattı.
"Kadınlar medyada içerik olarak yer aldıklarında dört kategoride temsil ediliyorlar: İyi eş/anne, seks objesi, güzellik sembolü ve ya mağdur. Özellikle spor sayfalarında neredeyse hiç yoklar, özellikle yazar olarak. Spor sayfalarında içerik olarak yer aldıklarında ise sporculuklarından çok dişiliklerine ve güzelliklerine vurgu yapılıyor".
İleti-ş-im dergisi
Panelden sonra Tutal, GSÜ İletişim Fakültesi'nin hakemli dergisiyle ilgili bianet'e şunları söyledi:
"Dergimiz üç dilde makaleler yayınlıyor. Farklı disiplinlerden gelen ama iletişim alanına katkıda bulunacağını düşündüğümüz yazarların eserlerini yayınlıyoruz. Yurtdışında yapılan araştırmaları kendimize çekmeye ve burada yapılanları da uluslararası arenada tanıtmaya çalışıyoruz."(ÇT/EÜ)