Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev.Maden-Sen) Şili'de 700 metre derinlikte mahsur kalan madencilerin kurtarılmasını sevinçle karşılarken Türkiye'deki yöneticilere Şili'deki kurtarma sürecini örnek almalarını salık verdi.
Sonuçtan Şili'deki işçi aileleri kadar mutlu olduklarını, dostluk ve dayanışma söyleyen sendika Türkiye'yle ilgiliyse şunları anımsattı:
"17 Mayıs'ta Zonguldak'ta taşeron firma Yapı Tek ocağında göçükte kalan ve 28'i 22 Mayıs'ta çıkarılan, ikisinin hala cesedine ulaşılamayan madenciler, Cerro San Jose Bakır ve Altın Maden İşletmesi işçileri kadar şanslı değildir. Şili'de kurtarma çalışmalarının devam ettiği süreçte, Türkiye'de özel sektör ocaklarında sekiz madenciyi daha toprağa verdiğimizi de unutmadan söyleyelim."
Sendika Şili'deki kurtarma çalışmalarıyla ilgili teknik bilgileri de özetledi.
Göçükteki işçilere erişim: Kazadan 17 gün sonra 12 santimetre çapındaki sondaj kuyusu ile işçilere ulaşılarak sağ oldukları anlaşıldı.
Kurtarma hazırlığı ve uluslararası destek: Yüzeyden 66 santimetre çapında açılacak olan sondaj kuyusu içerisinden işçilerin dışarıya çıkarılması planlandı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) dahil pek çok kuruluşun teknik destek verdiği kurtarma çalışmalarında, işçilerin oksijen, su ve gıda ihtiyaçları konusunda gerekli tedbirler alınırken, fizik ve ruh sağlıklarının korunması içinde her türlü olanak seferber edildi.
Sendikal örgütlülüğün zayıflığına rağmen: Şili madencilik sektöründe köklü bir geçmişe sahiptir. Özellikle bakır üretiminde dünya sıralamasında ön sıralarda yer alıyor. Madencilik oldukça gelişmiş olmasına rağmen, Türkiye gibi Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) pek çok sözleşmesine imza atmaktan uzak durmuştur. Taşeronlaştırmanın, yaygın iş kazalarının sık yaşandığı Şili maden ocaklarında, sendikal örgütlenme de zayıftır. Cerro San Jose Bakır ve Altın Maden İşletmesi ocağında çalışan işçilerinde sendika üyesi olmadığını öğrendik. (TK)