Galatasaray Üniversitesi Konsorsiyumu, "Fransa'da Türkiye Mevsimi" kapsamında çeşitli kentlerde Türkiye'nin güncel meselelerine ilişkin halka açık paneller düzenliyor. Konsorsiyuma üye üniversiteler aracılığıyla düzenlenen panellerden ilki, 23 Kasım'da Rennes şehrindeki Siyasal Bilimler Enstitüsü'nde gerçekleşti.
Etkinlikte, "Bu ne güzel demokrasi" filminden bölümler gösterilmesinin ardından, öğretim üyesi Jean-François Polo ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Hülya Uğur Tanrıöver'in girişimiyle "Günümüz Türkiye'sinde Kadın Olmak: Değişimler ve Dirençler" konulu panele geçildi.
Türkiye'den, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Ayşegül Yaraman, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ayşe Buğra ve Paris Elele Derneği Başkanı Gaye Petek'in katıldığı panelin moderatörlüğünü Fransa'da toplumsal cinsiyet araştırmaları konusunda önde gelen uzmanlardan Christine Guionnet yaptı.
Panelde, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde kadın hareketlerinin tarihsel süreci ele alındı. Sunumlarda, yüzyıldan bu yana kadınların birçok alanda elde ettiği kazanımlara karşın kadınların erkeklerle eşit yurttaşlar haline gelememelerinin altında yatan nedenler irdelendi.
Bu noktada öne çıkan nedenler, özellikle tamamen aile odaklı toplumsal örgütlenme modeli ve mevcut iktidarın kadın hakları konusunda iyileştirici sosyal politikaları uygulamaması oldu. Fransa'da yaşayan Türkiye kökenli göçmen kadınlar konusundaki çelişkiler, özellikle ülkeye "gelin gelen" kadınların burada maruz kaldıkları ağır gelenekçi aile baskısı da tartışıldı.
Fransa genelinde 1 Temmuz 2009 - 31 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen "Fransa'da Türkiye Mevsimi"nde, 400'ü aşkın etkinlik yer alıyor. Galatasaray Konsorsiyumu'nun etkinlikleri, 3 Aralık 2009'da Bordeaux ve 12 Aralık 2009'da Nice şehirlerinde yapılacak insan hakları ve ekonomi konulu panellerle sürecek.(YC)