Haberin İngilizcesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı/bianet; sivil toplumun güçlendirilmesi, düzenli iletişim kanallarının oluşturulması ve birlikte çalışma olanaklarının artırılması hedefiyle insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın, LGBTİ+, göçmen/mülteci, ekoloji, engelli hakları, hukuk ve medya alanında çalışan STK'lerle yapmaya başladığı görüşmelerin ikincisini Hrant Dink Vakfı’yla gerçekleştirdi.
Atölye BİA’daki görüşmede bianet’i Nadire Mater, Sinem Aydınlı, Murat İnceoğlu ve Hikmet Adal temsil etti.
Görüşmeye Hrant Dink Vakfı’ndan Yasemin Korkmaz, Atom Şaşkal, Katia Arslan ve Nayat Karaköse katıldı, çalışmaları hakkında bilgi verdi.
bianet ve Hrant Dink Vakfı sivil toplum kuruluşlarının ve aktivistlerin daha çok birlikte çalışması gerektiği üzerinde durdu, işbirliği konularını değerlendirdi.
Vakıf çalışanları çeşitli alanlarda projeleri olduğundan bahsederek azınlık hakları, sosyal medyada nefret söyleminin tespiti ve kültürel mirasların haritalanması üzerine yoğunlaştıklarını söyledi.
Ayrıca insan hakları ve demokrasi için yaygın eğitim modülleri geliştirdiklerinden bahsetti.
"Temel sorunların hepsi yerinde duruyor"
Hafıza Mekanı’nın program Koordinatörü Nayat Karaköse çalışmaları hakkında bilgi verirken “Türkiye’de kaç Ermeni yaşıyor, bilmiyoruz” dedi.
"Temel sorunların hepsi yerinde duruyor" diyen Karaköse bu sorunların birçoğunun haber konusu yapılabileceğinden bahsetti. Medyanın azınlık hakları ve sorunları konusunda daha çok çalışmasını istedi.
Sosyal medyada nefret söylemi
Yasemin Korkmaz koordinatörü olduğu “Sosyal Medyada Nefret Söylemi Tespiti ve Yapay Zeka” projesini tanıttı. Basında nefret söylemi araştırması yaptıklarını da hatırlatan Korkmaz amaçlarının nefret söylemini anında tespit edebilmek ve bunun bir verisini oluşturmak olduğunu ekledi.
Sosyal medyada nefret söyleminin giderek yaygınlaştığını belirten Korkmaz, basın sektöründe nefret söyleminin tam tersine azaldığı bilgisini verdi.
“Seçim döneminde en fazla göçmenler/mülteciler ve LGBTİ+’lara karşı nefret söylemi üretildi” dedi.
KarDes'le hafıza mekanları
Kültürel Miras Proje Koordinatörü Atom Şaşkal KarDes kültürel hafıza programı KarDes’i tanıttı.
“Yaşadığımız topraklar üzerinde görünür olmayan, sesi duyulmayan insanların hikayeleri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” diyen Şaşkal, programın gayrimüslimlerin kültürel mirasına odaklandığını ifade etti.
Bunu da “Çünkü gayrimüslimler resmi tarihin gölgesinde kalıyor” diyerek açıkladı. Şaşkal programa şimdiye kadar İstanbul, Ankara ve İzmir’den mekanların eklendiğini söyledi. Şaşkan program sayesinde kullanıcıların hem fiziki hem de dijital olarak hafıza mekanlarının rehberliğini alabileceğinden de bahsetti.
TIKLAYIN - Biz başladık, sizi de bekliyoruz
TIKLAYIN - Cemre Baytok: ILO 190'ın uygulanması şart
(HA)