Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, işkenceyi haberleştirenlerin ve işkenceye tanıklık edenlerin Türkiye'de ciddi engellerle karşılaştığını açıkladı.
Basın özgürlüğü için mücadele veren Paris merkezli RSF, bu yöndeki baskılara CNN Türk'te yayımlanan "Oradaydım" programının yapımcısı Barış Pehlivan ve milletvekiliyken Diyarbakır Cezaevi'nde yaşadıklarını tanıklık eden Nurettin Yılmaz hakkında açılan davayı örnek gösterdi.
"Gazeteci ve işkence görenden susmaları istenemez"
RSF'nin bugün yayımladığı açıklamada örnek verdiği diğer bir olay da, gözaltında işkencenin zaman aşımına uğramasıyla ilgili Cumhuriyet gazetesinde haber yapan gazeteci Alper Turgut'un mahkum edilmesi oldu.
"Halen işkence vakalarının halk önünde kınanmasına ciddi şekilde karşı çıkılıyor. Bu çekincenin nedeni ne olursa olsun, uygulama temelsizdir. İşkence insan onuruna yakışmayan, barbarca bir uygulamadır ve bundan suçlu bulunanlar, toplum susturularak korunamazlar. Yargı, bu tür uygulamalar konusunda halkı bilgilendirenler gibi mağdurları da yargılamak yerine korumalıdır."
AB İlerleme Raporu'nda Türkiye'de işkence vakalarında artışa işaret edildiği ve Türkiye'nin 2005'te imzalayan Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceyle Mücadeleye dair Protokolü hala yürürlüğe sokmadığını açıklayan RSF, iki davada da "değerler hiyerarşisinin gerçek anlamda ters düz edilmesine" tanık olunduğunu savundu.
Pehlivan ve Yılmaz 18 Kasım'da hakim önünde
CNN Türk'teki "Oradaydım" programı yapımcısı Pehlivan ve işkenceye tanıklık eden Yılmaz, Bakırköy 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyorlar. Yargılamalarına 18 Kasım'da devam ediliyor.
Pehlivan ve Yılmaz'ın, Ceza Yasası'nın (TCK) "kin ve düşmanlığa tahrik" başlıklı 216. maddesi uyarınca yargılanması ve cezasının da basın yoluyla işlenmesi gerekçe gösterilerek yarı oranında artırılması talep ediliyor.
Turgut "işkenceye zamanaşımı"nı aktardı; ceza aldı
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi de, gözaltında işkencenin zamanaşımına uğramasıyla ilgili Cumhuriyet gazetesi için bir haber yapan gazeteci Turgut'u "yargıyı etkilediği" gerekçesiyle 20 bin YTL para cezasına mahkum etti.
Gazeteciyi daha önce aynı cezaya çarptıran mahkeme, Yargıtay Ceza Dairesi'nin kararı bozmasının ardından kararında direndi; bu kez "hüküm açıklanmasını" geriye bıraktı.
Bu durumda, Ekim Örgütü'ne yönelik operasyonda gözaltında işkence yapmakla suçlanan polisler kurtulurken işkenceyi duyuran Turgut cezalandırılmış oldu. Gazeteci, beş yıl içinde "suç" işlerse cezayı ödeyecek. (EÖ)