Özgür yazılım ve internetin ülkemizde gelişmesini sağlayan öncü isimlerden Dr. Mustafa Akgül, tedavi gördüğü hastanede dün akşam (13 Aralık 2017) hayatını kaybetti.
Akgül 15 Aralık Cuma günü Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilecek
Linux Kullanıcıları Derneği ve İnternet Teknolojileri Derneği’nin kurucularından olan Mustafa Akgül, bianet’in yazarları arasında yer alıyordu.
TIKLAYIN - Bir e-Türkiye Masalı
1970 ODTÜ İnşaat Mühendisliği, 1974 ODTÜ Matematik/Yöneylem mezunuydu.
1981 yılında Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nden Kombinatorik and Optimizasyon üzerine doktorası bulunan Mustafa Akgül, Delaware ve North Carolina State üniversitelerinde misafir hocalık yaptı.
İnternet Kurulu, Kamunet Teknik Kurulu, ve TOBB Sektör Kurulu üyeliği ve Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu üyelikleri yaptı.
Akgül 1987 yılından itibaren Bilkent Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yapıyordu.
TIKLAYIN - Özgür Yazılım Kullanın
İnternetin Türkiye’ye girdiği yılları anlatmıştı
Mustafa Akgül internet konusunda basılı ilk yayınlardan biri olan "İnternet: Bilgiye Erişimin Yeni Araç ve Olanakları"nı kaleme almıştı.
Türkiye’ye internetin gelişi ve ilk günleri hakkındaki bu çalışmasını şöyle anlatıyordu:
“Bilkent’e 1987 Haziranında katıldım. Yurt dışında iken o zamanki İnterneti kullanmıştım. Birkaç ay sonra Bilkent, ODTÜ üzerinden bir terminal ile Bitnet ağı olan TÜVAKA’ya bağlandı, daha sonra kendi makinası üzerinden bağlandı. Bağlantı tüm ülke içinde 9.6Kps, idi.
“1989 yılında Ege’deki düğüm üzerindeki DOST listesinde niye TCP/IP (İnternet) ağına bağlanmıyoruz tartışması oldu. Ben o tartışmanın aktif katılımcılarından biriydim. 12 Nisan 1993’de Türkiye İnternete bağlandığında, herkese çok savunduğum İnterneti anlatmak zorunda hissettim.
“1993 Bilişim’de bir oturumda, Attila Özgit ve Ufuk Çağlayan’la buluştuk. Ufuk GOSIP hakkında, Attila TR-Net hakkında, ben de ‘İnternet: Eğitim ve Araştırma Yeni Olanaklar’ başlığıyla konuştum. O yıl sonunda DIE’de istatistik Kongresinde İnterneti anlatan bir seminer verdim. Notları özet olarak Cumhuriyet Bilim Teknik’te yayınlandı.
“1994 Şubatında TÜBİTAK’ta üniversitelere yönelik bir demo yapılmıştı. Benim notlarım gelişmişti. O dağıtıldı. 1994 yılında servis.net.tr çalışmaya başladı (ODTÜ’de). TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) benzeri bir servis başladı.
“Benim notlar, ‘İnternet: Bilgiye erişimin yeni araç ve olanakları’ adıyla yayınlandı.”*
Linux Kullanıcıları Derneği'nden açıklama
Linux Kullanıcıları Derneği Mustafa Akgül için taziye metninde şu satırlara yer verdi:
“Doç. Dr. Mustafa Akgül’ü Kaybettik
“Türkiye’de özgür yazılım topluluğunun dernekleşme öncesinde geçen 7 yılına öncülük etmesinin yanı sıra Linux Kullanıcıları Derneği’nin kurulmasının ardından ilk 8 yılında da yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmüştü. Derneğin uzun yıllardır gelenek haline gelen ve onbinlerce kişiye ulaşan Özgür Yazılım ve Linux Günleri (Şenliği), Akademik Bilişim Öncesi Kurslar, Linux Yaz Kampı etkinliklerinin de öncüsü ve destekleyicisi olmuştur.
“Hiç bitmeyen yaşam enerjisi artık bizlerin içinde yaşıyor. Her birimize aşıladığı özgür yazılım felsefesini daha da ileriye taşıyacağız.”
(HK)
* Türkiye'de internetin ilk günleri ve gelişimini özetlediği yazıyı bu linkten okuyabilirsiniz.