Bilişim alanında çalışan sivil toplum örgütleri, bugün başlayan ve 21 Nisan'a kadar sürecek etkinliklerle İnternet'in Türkiye'deki 16. yılını kutluyor.
Bilişim STK Platformu'ndan Mustafa Akgül, yaptığı açıklamada, önümüzdeki iki hafta boyunca herkesin interneti düşünüp, tartışmasını amaçladıklarını söyledi.
"İnternet bilgi toplumunun aracı, tetikleyicisi, taşıyıcısıdır. Bu nedenle tüm dünyada ülkeler bütün vatandaşlarını internet okur yazarı yapmaya, herkesin internete ucuz ve kolayca erişimini, tüm şirketlerin iş süreçlerini internete uyumlu yapmaya, kamu yönetimini internete taşımaya koyuldu."
Akgül şöyle devam etti:
"Dünyada 1,6 milyar internet kullanıcısı, 630 milyon kayıtlı bilgisayar, 180 milyon alan adı, 224 milyon web, 124 milyar civarında web sayfası, 100 milyon civarında video ve 60 milyon civarında kişisel web/blog olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’deyse 30 milyon civarında kullanıcı, 2,6 milyon bilgisayar, 190 bin Türkiye içinde, 790 bin Türkiye dışında alan adı var. Halkımızın yüzde 33’ü interneti düzenli kullanıyor, yüzde 65’i hiç internet kullanmamış, kırsal kesimde bu oran yüzde 80."
Geniş bant erişiminin hala yeterince yaygın ve ucuz olmadığını söyleyen Akgül, e-devlet uygulamalarının geciktiğini, bilişim alanındsa eğitimli insan gücü açığı olduğunu vurguladı.
İnternet konusunda koordinasyonsuzluk olduğunu vurgulayan Akgül, 2006-2010 Bilgi Toplumu Stratejisi kapsamında planların eylemlerin çoğunun ya başlamadığını ya da çok az ilerleme olduğunu ekledi.
İnternet yasaklarını da eleştiren Akgül, "Ülkemiz adeta İnternete savaş açmıştır. Kendi başına uluslarası hukuku tesis etmeye çalışmaktadır. Bu soruna sivil toplumla birlikte çözüm bulunması gerekli" dedi.(EÜ)
* İnternet Haftası kapsamında farklı illerde düzenlenen etkinliklere ulaşmak ve daha fazla bilgi edinmek için: Bilişim STK Platformu