İki yılda bir yayınlanan Türkiye’yi Anlama Kılavuzu 2018 Araştırması’na göre Türkiye’de insanlar kendilerini çevreye duyarlı, inançlı olarak tanımlıyor ve geçmişe özlem duydukları, küçük lüksleri ve ev hayatını sevdiklerini söylüyorlar.
Ipsos Anket Araştırma şirketi iki yıllık yaşam tarzları araştırması Türkiye’yi Anlama Kılavuzu’nun 2018 Raporu yayınlandı.
Ipsos bu araştırmayı 2004 yılından bu yana her iki yılda bir gerçekleştiriyor.
2018 araştırmasında öne çıkan veriler şöyle:
Türkiye’de en güçlü 5 tutum
1. Çevreye Duyarlılık (yüzde 82): Her 10 bireyden 8’i yaşadıkları çevrenin ve havanın giderek kirlenmesinden rahatsız. Bu trend son 2 dönemdir en yüksek seviyeli trend konumunda yer alıyor.
2. İnançlılık (yüzde 79) : Her 10 bireyden 8’i için din hayatlarına yön veren en önemli olgu, Türkiye’deki en güçlü tutumlardan biri olan bu trend son 4 dönemdir sabit.
3. Geçmişe Özlem (yüzde 77): Her 4 bireyden 3’ü eskiden insanların daha mutlu, erdemli ve kibar olduğunu düşünüyor. Geçtiğimiz döneme göre 3 puan artış gösteren bu trend Türkiye’deki en güçlü 3. tutum
4. Küçük Lüksler (yüzde 68): Her 10 bireyden 7’si kendini zaman zaman mutlu edecek küçük lüksleri olsun istiyor. Bu trend Türkiye’deki en güçlü 4. tutum.
5. Eve Kapanmak (yüzde 68): Her 10 bireyden 7’si dış dünyanın acımasız, tahmin edilemez gerçeklerinden özellikle evde kalarak kendini koruma ihtiyacı hissediyor. Bu trend geçtiğimiz döneme göre 5 puan artış gösterdi!
Gedik: Geçmişe özlem artıyor
Raporun sonuçlarını değerlendiren Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik’e göre
“Türkiye’deki en güçlü tutumlara bakıldığında son iki dönemdir ilk 3 güçlü tutumumuz değişmiyor, bunlar; Çevreye duyarlılık, İnançlı olmak ve Geçmişe özlem.
“Çevreye duyarlı olmak sonucu bizleri belki şaşırtabilir ama tutumsal olarak güçlü bir yönümüz olduğu bu araştırmada görülüyor. Geçmişe özlem duymak tutumunda ise geçtiğimiz yıllara göre bir artış da görülüyor”.
Yaklaşık 16 bin kişiye soruldu
Araştırma 34 şehirden 15 bin 918 kişiyle yapıldı. Genel tutum belirlemelerinin yanı sıra başka göstergelere de bakıldı. Mesela Türkiye'nin yüzde 72'si boş vakitlerini alışveriş merkezlerinde geçiriyor. AVM’lerde geçirilen süre ortalama üç saat. Türkiye'nin yüzde 35'i hiç kitap okumuyor, yüzde 44'ü hiç sinemaya gitmiyor, yüzde 64'ü hayatında hiç konser, tiyatro veya opera izlememiş.
Araştırmanın kökeni
Türkiye’yi Anlama Kılavuzu futurist “trend uzmanı” ve pazarlama danışmanlığı firması BrainReserve’in kurucusu Faith Popcorn’dan ilham alınmış. Faith Popcorn, New York Times tarafından trend kahini, Fortune tarafından da Pazarlamanın Nostradamus’u olarak adlandırılmıştı. Faith Popcorn’un, kitabı ‘Clicking’ (HarperBusiness, 1996) de detaylandırdığı tüketici yaşam trendleri, Ipsos tarafından odak gruplarla test edildi ve Türkiye'ya has bazı trendler eklenerek Türkiyeli tüketicilerine uyarlandı. (HK)