Farklı alanlarda çalışan 32 akademisyen, gazeteci, hukukçu, yazar ve aktivistin değerlendirme ve röportajlarından oluşan Türkiye'de İfade Özgürlüğü kitabı Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (bgst) Yayınları'ndan çıktı.
Kitapta Bağımsız İletişim Ağı (BİA) projesi koordinatörü Ertuğrul Kürkçü'yle yapılmış bir söyleşi ve bianet.org'da başta ifade özgürlüğü konuları olmak üzere editörlük yapan Erol Önderoğlu'nun makalesi de yer alıyor. Kürkçü sosyalist düşüncenin önündeki ifade özgürlüğü ve örgütlenme sorunları hakkında konuşurken, Önderoğlu medya açısından konuyu ele alıyor.
Taner Koçak, Taylan Doğan ve Zeynep Kutluata'nın editörlüğünü yaptığı kitapta yazısı ya da söyleşisi bulunan diğer isimler şöyle:
Ahmet Yaşar Ocak, Alişan Akpınar, Arif Ali Cangı, Ayhan Bilgen, Ayşe Günaysu, Ayşen Candaş Bilgen, Baskın Oran, Can Başkent, Doğu Ergil, Erdoğan Aydın, Eren Keskin, Fatma Benli, Ferhat Kentel, Hamit Bozarslan, Hamza Türkmen, Handan Çağlayan, Hasan Saltık, Hülya Gülbahar, Leman Yurtsever, Mehmed Uzun, Meral Danış Beştaş, Nazan Maksudyan, Noam Chomsky, Oktay Uygun, Özgür Gürbüz, Rober Koptaş, Samim Akgönül, Seyfi Öngider, Ümit Kardaş ve Yeşim Başaran.
İlk bölümde, ifade özgürlüğünün işlevi, sınırlama tartışmaları ve Türkiye'deki uygulamayı inceleyen yazılar yer alıyor.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında Türk hukukunun değerlendirilmesi, Kürt sorunu kapsamında Türkiye'de yapılan ayrımcı uygulamalar, demokrasi ve ifade özgürlüğü ilişkisi bu bölümün ana başlıkları.
İkinci bölümün başlığıysa Farklı Kimlikler ve Alanlar Bağlamında İfade Özgürlüğü sorunları.
Burada dini inanç, etnik kimlik, toplumsal cinsiyetin yanı sıra edebiyat ve sanat, sol/sosyalist düşünce, insan hakları, çevre hakları, medya, vicdani ret konusunda yaşanan öznel sorunlar inceleniyor.
Ayşe Günaysu'nun "Ya kendi düşüncemize vurduğumuz zincirler?" başlıklı yazısıysa içe dönerek, "muhalif kurumlarda" ifade özgürlüğü sorununa bakıyor.(EÜ)
* Türkiye'de İfade Özgürlüğü, bgst Yayınları, Düşünce Dizisi, İstanbul, 2009, 635 sayfa, 18 YTL