Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), çocukluk çağı kanserlerinde löseminin ilk sırada yer aldığını belirtti.
Erken teşhisin tüm kanser türlerinde olduğu gibi lösemi tedavisinde de başarıyı önemli ölçüde etkilediğini bildiren LÖSEV, "15 Şubat Çocukluk Çağı Kanserleri Farkındalık Günü"nde yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl 3 binden fazla çocuğun kanser tanısı aldığını kaydetti.
Çocukluk çağı kanserlerinin en sık ilk 5 yaşta görüldüğü vurgulanan açıklama şöyle:
"Çocukluk çağı kanserleri arasında en çok görülen kanser türü lösemidir ve çocuk kanserlerinin yüzde 30'unu oluşturuyor. Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhis, tüm kanser türlerinde olduğu gibi tedavide başarıyı etkiliyor. Erken teşhisle çocukluk çağı kanserlerinde tedavi oranı yüzde 80'lere ulaşıyor. Bu nedenle LÖSEV, ailelere belirtiler konusunda dikkat etmelerini öneriyor. Ebeveynlerin farkındalığının artması hayat kurtarıcı rol oynuyor. Çocuklarda görülen kanser belirtileri ise genellikle yetişkin kanser hastalarında görülen belirtilerden farklı olabiliyor. Lösemilerde ateş, kemik ağrıları, halsizlik, solukluk, morarmalar ve lenf bezlerinde büyüme en çok görülen belirtiler arasında yer alıyor."
LÖSEV ayrıca Covid endişesinin kanserde erken tanıyı önlediğini belirterek, "Pandemi döneminde kişilerin hastaneye gitmekten korkması, salgını kontrol altında tutmak amacıyla sağlık kuruluşlarının bazı tarama programlarını, acil olmayan operasyon ve tanı işlemlerini ertelemesi erken teşhis oranlarının düşmesine neden oluyor" dedi.
(AÖ)