Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) küresel ölçekte genç işsizliğinin rekor düzeyde arttığını ve yıl içinde daha da artmasının beklendiğini açıkladı.
Örgütün yeni açıkladığı "Gençlik İçin Küresel İstihdam Trendleri" başlıklı rapora göre 15-24 yaş grubunda çalışabilecek 620 milyon gencin 81 milyonu geçen yıl sonu itibariyle işsizdi.
2007'de yüzde 11,9 olan gençler arasında işsizlik oranı iki yıl sonra yüzde 13'e yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de bu oran yüzde 25 civarında. Bir diğer deyişle dört gençten biri işsiz.
"Kayıp nesil" uyarısı
Rapor bu gidişin, "arkadan gelenler de işsizler yığınına katıldıkça gençler için ciddi sorunlar doğuracağını" vurguladı. ILO, "insanca bir yaşam için çalışma umudunu tamamen yitirmiş bir kayıp nesil" ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.
Örgütün öngörülerine göre gençler arasında işsizlik oranı bu yıl sonunda yüzde 13,1'e ulaştıktan sonra yüzde 12,7'ye inecek. Rapor, gençlerin ekonomik sallantılardan etkilenmeye yetişkinlerden açık bir toplumsal grup olduğunu da vurguladı. Dahası, ekonomik krizden çıkışın olumlu etkilerini de gençler yetişkinlerden daha geç hissedecek. Dünyadaki genç nüfusun yüzde 90'ını barındıran kalkınmakta olan ülkelerde gençler işsizlik ve yoksulla boğuşuyor. 2008'de istihdam edilen gençlerin yaklaşık yüzde 30'u da çalışmalarına rağmen aşırı yoksullukla karşı karşıya, günde 1,25 dolardan daha az gelir giren hanelerde yaşıyordu. ILO yöneticisi Juan Somavia "Kalkınma yolundaki ekonomilerde kriz yoksulların hayatını kuşatıyor" dedi. "Ekonomik ve finansal krizin etkileri gençler için zaten varolan istihdam engellerini yükseltti. Sonuçta, çalışan yoksul gençlerin sayısı artarken bu bir sonraki nesli de kapsayacak şekilde genişledi."
Ekonomik potansiyel boşa gidiyor
Rapor, işsizlik ve umutsuzluğun gençler üzerinde uzun vadeli olumsuz etkileri olduğunu, gelecekteki çalışma olanaklarını da kısıtladığını belirtti. Gençlerin açıkta kalmasının sonucunda da toplumlar eğitime yaptıkları yatırımın karşılığını alamazken hükümetler de sosyal güvenlik sistemlerine gelen yüklenme nedeniyle zorlanmaya başladı. Somavia "Gençler ekonomik gelişmenin iticileridir" dedi. "Bu potansiyeli boşa çıkartmak sosyal istikrararı da tehdit eder." Rapor, Birleşmiş Milletler Uluslararası Gençlik Yılı'yla da çakıştı. "Diyalog ve Karşılıklı Anlayış" temalı yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerle kültürler ve toplumlar arası barış, insan hakları ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi amaçlanıyor. (EÜ)