Yeniçağ Gazetesi yazarı ve Türkiyem TV program yapımcısı Yavuz Selim Demirağ'ın 10 Mayıs Cuma akşamı Ankara'daki evinin önünde saldırıya uğramasıyla ilgili Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) açıklama yaptı.
Demirağ'a saldıranların serbest bırakıldığını belirten RSF, saldırıyı kınayarak Türkiye makamlarına saldırının cezasız kalmaması gerektiği çağrısını yaptı ve gazetecilere yönelik nefret ortamını sona erdirmeye çağırdı.
RSF açıklamasında saldırının açık bir şekilde planlı olduğunu, Yeniçağ Gazetesi yazarı Demirağ'nın kafasından ciddi şekilde yaralanarak hastaneye kaldırıldığını belirtti.
RSF, saldırganların olaydan sonra gözaltına alındığını fakat "kurbanın hayatı tehlikede değil" gerekçesiyle savcı tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını aktardı.
Yargı hapis gazetecilere yavaş, saldırganlara hızlı
RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu saldırının Türkiye'nin basın ve ifade özgürlüğüne yapıldığını belirterek, Türkiye'deki soğuk iklimi güçlendirdiğini söyledi.
Önderoğlu, hapis gazeteciler için hızlı işlemeyen adalet sisteminin, saldırganlar için çok hızlı ve yumuşak işlediğini, bunun anlaşılamaz olduğunu belirtti.
Gazetecilere yönelik saldırıların cezasızlıkla sonuçlanmasının diğer gazetecilere karşı yapılan saldırıların önünü açtığını kaydeden Önderoğlu, "Gazetecilere karşı nefretin iklimini sona erdirmek ve saldırıların önüne geçmek için cezasızlığın bitmesi yönünde yetkilileri göreve çağırıyoruz" diye konuştu.
RSF Mardin'deki saldırıyı hatırlattı
RSF, "Türkiye'de gazetecilere karşı şiddet genellikle cezasız kalır" diyerek Haziran 2016'da Mardin Midyat'ta İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araçla saldırı düzenlenmesi sonucu haber yapmak için ilçeye giden basın mensuplarına yapılan saldırıyı hatırlattı.
Saldırıyı gerçekleştiren AKP parti üyelerine karşılık polisin hiçbir önlem alınmadığını belirten RSF, savcılığın tıbbi rapor talebinde bulunmadan önce sekiz ay beklediğini aktardı.
Türkiye 180 ülke arasından 157. sırada
Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe teşebbüsünden sonra medyanın daha istikrarsız hale geldiğini belirten RSF, Türkiye'nin 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasından 157. sırada olduğunu hatırlatarak, "Türkiye hapisteki profesyonel gazetecilerin sayısıyla dünya rekorunu elinde tutuyor." ifadelerini kullandı. (HA)