"Türkiye'de Ermeni toplumuna yönelik ayrımcılık ve ötekileştirme 'öğretilmiş' bir bilgisizlikten kaynaklanıyor. Sekiz yıl süren araştırmanın sonunda ortaya çıkan bu kitap, Türklerin Ermenilere yönelik önyargılarını, Türkiyeli Ermenilerin kimliklerini nasıl kurguladığını göstermeyi amaçlıyor."
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) hazırladığı "Türkiye'de Ermeniler: Cemaat-Birey-Yurttaş" kitabının yazarlarından Füsun Üstel, bugün düzenlenen tanıtım toplantısında böyle konuştu.
Bilgi Üniversitesi Yayınları'ndan çıkan kitabın diğer yazarları Ferhat Kentel, Karin Karakaşlı ve Günay Göksu Özdoğan'ın yanı sıra TESEV Demokratikleşme Programı yöneticisi Etyen Mahçupyan da Sabancı Üniversitesi Karaköy binasında düzenlenen toplantıya katıldı.
Kimliklerin "şeytanileşmesi" ve "kutsanması"
Kitabın kendisi için bir "vicdan borcu" olduğunu vurgulayan Özdoğan, "1915 dönemindeki kıyımın öncesi ve sonrasında Ermeni toplumundaki değişimini yansıtmaya çalıştık" dedi. Ermenilerin "bu kadar büyük bir kıyıma uğramasına rağmen ayakta kalmasının, kimliğini ve kültürüne sahip çıkma direncini gösterdiğini" belirtti.
Kentel, "Kitap sadece Ermenilere yönelik değil aynı zamanda Türklere yönelik çünkü diğer insanlar da kendilerine bakabilirse, dil köprüleri kurabilirse, o zaman bu kitap daha başarılı olacak" dedi. Öldürülen Hrant Dink'in de "varlığı ve diliyle, iki toplum arasında bu köprüleri kurmuş olduğunu" anlattı.
Amaçlarının Türkiye Ermeni toplumunun bilinen resmini kırmak olduğunu belirten Karakaşlı, Türklerin Ermenilere karşı önyargılarını ve Ermenilerin de, bu önyargılara nasıl tepki verdiklerini incelediklerini vurguladı.
Yazarlar, bu kitapla iki toplumun demokratik yurttaşlık çerçevesinde birbirlerini keşfetmeleri amaçlıyor.(EÜ)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Türkiye'de Ermeniler, Bilgi Üniversitesi Yayınları, Haziran 2009, 640 sayfa, 55 TL.