Haberin Kürtçesi için tıklayın
İstanbul Bilgi Üniversitesi Türkiye Kültürleri Araştırma Grubu’nun Friedrich Naumann Stiftung Vakfı desteği ve Dil Hakları İzleme Belgeleme ve Raporlama Ağı (DHİBRA) işbirliği ile 18-19 ve 25-26 Temmuz 2020 tarihlerinde online olarak gerçekleştirdiği Dilsel Çoğulluk ve Dil Hakları konulu çalıştay serisi YouTube üzerinden izleyiciler ile buluşuyor.
Dil hakları kavramının teorik-kavramsal ve hukuki çerçevede tartışıldığı ve Türkiye’den vaka çalışmaları ile ve hak izleme metodolojisini de kapsayan çalıştay serisi, kitap olarak da yayınlanacak. Hazırlıkları tamamlanmak üzere olan üç dilli derleme kitap, Şubat ayı içinde okuyucularla buluşacak.
Türkiye'nin kaybolan dilleri
UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası'na göre Türkiye'de 18 yok olmuş veya yok olma tehlikesi altında olan dil olduğunu gösteriyor.
Bunlardan Ubıh, Mlahso ve Kapadokya Yunancası tamamen yok olmuş durumda. Hertevin ise yok olmak üzere.
Bu dilleri Ladino ve Gagavuzca dilleri takip ediyor. Bunlar da UNESCO listesinde ciddi olarak tehlikede olan diller arasında. Romanca, Batı Ermenicesi, Hemşince, Lazca, Pontus Yunancası, Abazaca, Suret de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan dillerden.
UNESCO; Adigece, Abhazca, Kabar-Çerkes dilleri ve Zazaca'yı da "kırılgan" diller kategorisinde görüyor.
TIKLAYIN - "Adigece Anadili Dersinin Yasal Olup Olmadığını Soran Veli Oldu"
TIKLAYIN - "İki Saatlik Zazaca Dersinde Dilimizle Kaçamak Bir Aşk Yaşıyoruz"
TIKLAYIN - "Kürtçe-Kurmancî Dersi Kapanır Korkusundan Tayin Bile İsteyemiyoruz"
TIKLAYIN - Anadili Abhazca'yı Öğretmek için Her Gün 70 Kilometre
(EMK)