Fotoğraflar: Evrim Kepenek/bianet
Türkiye toplumu ve kültürü üzerine toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemeyi ve genç araştırmacıları teşvik etmeyi amaçlayan Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü'ne katılan makaleler kitaplaştırıldı.
Kitapta, Dicle Koğacıoğlu makale yarışmasında ödüle laik görülen 14 akademisyenin makalesine yer veriliyor.
TIKLAYIN - Dicle Koğacıoğlu 2018 Makaleleri Sosyologları Cesaretlendirmeye Devam Etti
TIKLAYIN - Dicle Koğacıoğlu Ödülleri Üç Makaleye Verildi
İletişim Yayınları'ndan çıkan “Türkiye'de Cinsiyet Kültürleri: Dicle Koğacıoğlu Kitabı”nın editörlüğünü Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Ayşecan Terzioğlu ve Cenk Özbay üstlendi.
"Dicle bizi izliyor"
Kitabın tanıtım toplantısı Karaköy Minerva Palas’ta gerçekleşti. Kitapta makaleleri yer alan isimlerden Leyla Bektaş Ata, Pınar Karababa, Mehtap Tosun, Pınar Ensari, Özlem Ezer, Adalet Budak ve Fethiye Beşir Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü'nün hayatlarına etkisini anlattı.
Akademisyenler, Koğacıoğlu’nun akademik çalışmalarına da dikkat çekti.
Kitapta, “Birin ve Dilin Hegemonyasndan Kurtulmak: Yaşam Yazımında Çoksesslilik” başlıklı makalesi yer alan Özlem Ezer, “Umarım bizler okumaya yazmaya paylaşmaya devam ederiz. Gerçeklik duyguma göre Dicle’nin bizi izlediğini en azından hissettiğini kalıbı basarım.” dedi.
"Çoğrafi çeşitliliğe önem verdik"
Kitabı derleyenlerden Ayşecan Terzioğlu da, kitaba dair şu bilgileri paylaştı:
“Uzun zamandır Dicle Koğacıoğlu makale ödüllerindeki makaleleri kitaplaştıralım fikri vardı. Ancak yarım kalmıştı. Biz de onuncu yılına yetiştirmek istedik. Son güncel makalelerden Cenk’le biz seçtik. Genel geçen yargıları toplumsal cinsiyet konusunda sorgulayan makalelere yer verdik. Dicle’nin çalıştığı sorunlar gündelik hayatta toplumsal ilişkilerde kadınların yaşadığı sorunlardı. Son dönemde namus cinayetleriydi. Kürt sorunlarına önem vererek, coğrafi çeşitliliğe de önem vererek derledik.
“Aslında kadın olalım LGBT olalım nerede olursak olalım; İstanbul’un ortasında olabilir, Karadeniz olur, Urfa olur. Benzer sorunlarla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Farklı coğrafyalarda yaşasalar da kadınlar bu benzer sorunlara karşı nasıl yöntemler buluyorlardı bunu göstermekti amacımız.”
Terzioğlu’nun kitapta, “Dicle’nin Çalışmalarıyla Bu Kitaptaki Yazılar Arasında Akademik Köprüler Kurmak” başlıklı yazısı yer alıyor.
Sabancı Üniversitesi akademisyenlerinden Cenk Özbay’ın önsözünü kaleme aldığı kitapta, akademisyen Ferhunde Özbay’ın “Dicle’den Geride Kalanlar”’ın yazısı dikkat çekiyor.
TIKLAYIN - Dicle Koğacıoğlu'nun bianet yazıları
TIKLAYIN - Dicle Koğacıoğlu'nun yayınları
Dicle Koğacıoğlu ödülleri hakkında Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü, 2009 yılında aramızdan ayrılan meslektaşımız, arkadaşımız, sosyolog Dicle Koğacıoğlu anısına Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nin desteğiyle SU Gender tarafından verilen bir makale ödülüdür. 2010 yılından bu yana verilen ödülün amacı, Türkiye üzerine toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları teşvik etmektir. Ödül, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile yüksek lisans derecesini son iki yıl içerisinde almış araştırmacılara açıktır. Gönderilen makaleler anonim olarak, üniversitelerarası bir seçici kurul tarafından değerlendirilir. Ödüller her yılın Aralık ayında düzenlenen bir konferans ve törenle kamuoyuna duyurulur. |
Dicle Koğacıoğlu hakkında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezuniyetinin ardından doktora çalışmalarına Stony Brook Üniversitesi'nde (SUNY Stony Brook) sosyoloji ve kadın çalışmaları alanlarında devam etti. 1997-98 yıllarında "Anayasa Hukuku ve Müslüman Orta Doğu'da Siyasal Kurumların Modernizasyonu" başlıklı uluslararası projede araştırma görevlisi olarak çalıştı. Aynı yıl İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) "Türkiye'de Düşünce Özgürlüğü " projesinde danışman ve çevirmen olarak yer aldı. 1999'da Boğaziçi Üniversitesi'ne döndü ve Sosyoloji bölümünde öğretim görevlisi olarak bulundu. Marmara depremi sonrası İzmit Doğukışla Rehabilitasyon Merkezi'nde Kadının İnsan Hakları Projesi'nin travma yaşamış çocuklara yönelik çalışmasında proje koordinatörlüğü yaptı. Aynı dönemde, Müslüman Toplumlarda Kadın ve Cinsellik kitabının editör yardımcılığını yürüttü. 2002-2004 yılları arasında Columbia Üniversitesi ve Brown Üniversitesi Pembroke Kadın Araştırmaları Merkezi'nde doktora sonrası araştırmalarına devam etti. 2005 yılında Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Kültürel Çalışmalar lisans ve yükseklisans programlarının ve toplumsal cinsiyet çalışmalarının geliştirilmesine önemli katkılarda bulundu. Aynı zamanda Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlere, taşeron sisteminin üniversite dahil hayatın her alanında yarattığı sorunlara, ve her alanda yaşanan eşitsizliklere ve adaletsizliğe dikkat çeken çalışmalar yürüttü. Amargi ve Birbirimize Sahip Çıkıyoruz aktivisti olan Koğacıoğlu, sokak hayvanlarının bakımına yönelik çalışmaların da değişmez gönüllülerindendi. Türkiye'de hukuk sosyolojisi alanının gelişmesine ve toplumsal cinsiyetin bu alandaki öneminin fark edilmesine önemli katkılarda bulunan Dicle Koğacıoğlu'nun doktora tezi "Türkiye'de Vatandaşlık Bağlamı: Uygulamalar ve Anlamlar" Ortadoğu Ödülleri'ne (Middle East Awards - Population Council) ve Lübnan Politika Çalışmaları Merkezi'nin (Lebanese Center for Policy Studies) Ortadoğu Araştırma Yarışması Ödülü'ne hak kazandı. Namus cinayetleri üzerine hukuk ve devletin belirleyici rollerinin altını çizen makaleleri hem uluslararası akademik çalışmalarda, hem de Türkiye'de yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor. 2009 yılında aramızdan ayrıldığında, adalete erişim süreçleri üzerine bir alan araştırması yürütüyor, aynı zamanda 12 Eylül darbesinin hukukçular tarafından nasıl algılandığını ve anlatıldığını inceliyordu. |
(EMK)