KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği), BUİKAD (Bursa İş Kadınları ve Yöneticiler Derneği) ve KAİSDER (Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği) paydaşlığında yürütülen ‘İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı’ projesi kapsamında hazırlanan Ticaretin Kadınları mobil uygulamasının tanıtımı gerçekleştirildi.
Uygulama, Türkiye genelindeki kadın girişimci dernekleri ve Türkiye’de faaliyet gösteren kadın girişimcileri tek platformda buluşturuyor. İş kurmak isteyen işini geliştirmek isteyen kadınlar için bir kılavuz niteliğinde olan uygulama, AppStore ve PlayStore'dan indirilebilir.
Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıya KAGİDER Başkanı Emine Erdem, BUİKAD Başkanı Oya Eroğlu ve KAİSDER Başkanı Göknur Atalay katıldı.
Hedef 40 bin kadın
İlk olarak konuşan Erdem, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren her türlü zihniyetin karşısında olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’de faaliyet gösteren ticaretteki kadınlar derneği ve üyelerine açık olan bu uygulamayı çok önemsiyoruz. Ekonomik büyümede kadınların daha da güçlenmesinin önünün açılması anlamında da önemli buluyoruz.
“Evde çalışma artmışken, dijitalleşme yükselmişken bizim bu süreçte kadınların daha da aktifleşmesini istiyoruz. Kadınların bu sürece mutlaka dahil olması gerekiyor. Türkiye’de kadın işveren oranı yüzde 13, ihracat yapan şirketlerin yüzde 7’sinde de kadınlar yönetici. Bu çok önemli bir sayı.
“Biz ticaretteki kadınların ürünlerinin yaygınlaşması, kamu ve özel sektörün bu ürenlere ulaşması için bu uygulamayı geliştirdik. 10 günde 600 kayıt kadın yaptırdı. Uygulamayı daha çok Orta Anadolu’dan kadınlar indirdi. Şİmdiye kadar da 224 dernekle ortaklaştık. Tüm şehirlerde yayılmasını istiyoruz. Bunu da sağlamaya çalışacağız. HEefimiz 40 bin kadının bu uygulamayı indirip kullanması.”
‘Kadın güçlenirse Türkiye güçlenir’
BUİKAD Başkanı Eroğlu, pandemi sürecinin kadınlar üzerindeki etkisine dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi:
“Eski ya da yeni 'normal' ayırt etmeksizin, biliyoruz ki kadınlar güçlendikçe ekonomi iyileşecek, kadın girişimciliği yaygınlaştıkça ve kadın istihdamı arttıkça ekonomik ve sosyal olarak güçleneceğiz. İş hayatında eşitlik sağlanamazsa 2030 yılında küresel ekonomik kaybın 1 trilyon doları bulması öngörülürken eşitlik sağlanması halinde kazancın 13 trilyon dolar olacağı belirtiliyor. BUİKAD olarak her zaman söylediğimiz gibi Kadın güçlenirse, Türkiye güçlenir.”
‘Türkiye’nin kadınlarından oluşan bir ticaret ağı kurduk’
KAİSDER Başkanı Atalay ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu projemizde üç sivil toplum örgütü olarak el ele vererek Türkiye’yi kapsayan bir bütün oluşturmak hedefiyle yola çıktık. Ticaretin Kadınları’nda ülkemizin değişik sektörlerinden kadınları bir araya getirerek bir ticaret ağı kurulması planlanmıştır.
"Bu amaçla hazırlanan bu portala geçen hafta kayıt olan reklam ajansı sahibi bir KAİSDER üyemiz kayıt olduktan 2 gün sonra farklı bir ilimizden aranarak iş bağlantısı yapmıştır. Bu güzel örneklerden yola çıkarak projemiz hedefine ulaşmaya devam etmektedir. Bu anlamlı projenin paydaşı olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
224 dernek ve 1200 kadın girişimci kayıtlıTürkiye genelinde toplam 224 dernek ve 1200 kadın girişimcinin kayıtlı olduğu Ticaretin Kadınları mobil uygulamasına kayıtlar devam ediyor. Kadın girişimcilerin hem işlerini hem de pazarlarını geliştirmelerine olanak sağlayan uygulamada kadın girişimciler için girişimci destekleri hakkında bilgiler, etkinlikler, rol model hikâyeleri ve kamu ihalelerinin linkleri de yer alıyor. Kadın girişimcilerin tek noktadan tüm gerekli bilgiye erişimlerine olanak sağlayan Ticaretin Kadınları mobil uygulamasında şehir, sektör, ürün ve firma bazlı aramalar yapılarak kadın girişimcilerin ürün ve hizmetlerine hızlıca ulaşmak mümkün. |
(EMK)