8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Hakkari, Adana, Ankara, Zonguldak, Denizli, Tekirdağ, Erzurum, Çankırı, Afyon, Kocaeli, Balıkesir, Batman, Muğla, Yalova, Antalya, İzmir, Manisa, Mardin, Samsun, Trabzon, Siirt, Yozgat, Karabük, Şırnak ve Sivas'ta da çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
Valiler, belediye başkanları ve yönetim kadrolarında erkekler fazla olunca, etkinliklerin pek çoğunda kürsüye de erkekler ya da yönetici erkekleri eşleri olmak sıfatıyla kadınlar çıktı. Konuşmacıların bir kısmı ailenin korunmasından bahsederken bazı erkekler de "kadınların kendilerini eğitemediğinden" söz etti.
Hakkari: Meşaleli yürüyüş
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Hakkari Şubeler Platformu Kadın Komisyonu üyeleri, meşaleli yürüyüş düzenledi.
Cumhuriyet Caddesi'ndeki KESK şube binası önünde başlayan meşaleli yürüyüş Belediye Başkanlığı önünde son buldu. "Biji Aşiti", "Yaşasın barış", 'Kimsenin namusu değiliz' sloganları atılan yürüyüşe Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Demir, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yöneticilileri, sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.
BES Kadın Sekreteri Emel Akbaş "Biz kadınlar, yüzyıllardır kapitalizmin oluşturduğu yoksulluğu, işsizliği, şiddeti en yoğun ve en ağır biçimi ile yaşayanlarız" dedi; şiddete ve sömürüye son vermek için örgütlendiklerini söyledi.
Adana: Öldürülen kadınlar unutulmadı
8 Mart Platformu'ndan kadınlar, İnönü Parkı'nda son beş ayda öldürülen Demet Eygi, Tuğçe Anlaş, Derya Boğa ve Ebru Şahin'in fotoğrafları önünde mum yakarak karanfil bıraktı. Derya Çiçek, yasaların kadınları yeterince korumadığını, şiddet mağduru kadınların sayısının son yedi yılda yüzde 1400 arttığını söyledi.
"Aşka karşılık vermemek, ayrılmak istemek katledilme nedenlerimiz oldu. Katiller cezalandırılmadı, tahrik indirimlerinden kolayca yararlandı. Sadece son bir yılda bine yakın kadın öldürüldü. Bizler, kadın katliamlarının sorumlularının hak ettiği cezalara çarptırılması, kadını köleleştiren, aşağılayan yasaların ortadan kaldırılması, devletin ve erkek egemen sistemin ellerini bedenimizden çekmesi için alanlardayız."
Ankara: Ellerimizi birleştirerek dünyayı değiştireceğiz
Kolej Meydanı'nda öğle saatlerinde toplanan 8 Mart Kadın Platformu üyeleri, Ziya Gökalp Bulvarı'ndan Kızılay'a yürüdü. ''Dışarıda emeği sömürülen, ev içinde emeği görülmeyen kadınlar; ellerimizi birleştirerek değiştireceğiz dünyayı'' diyen kadınlar, şiddete ve tecavüze uğrayan her kadının arkasında binlerce kadın bulunduğunu göstermek istediklerini söylediler.
Zonguldak: Kadınlar için açılım
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Madenci Anıtı'nda etkinlik düzenlendi. Üniversite öğrencileri kadına şiddete hayır konulu tiyatro gösterisi sundu.
Gönül Toros, kadınların iş güvencesi, eşit ve adil ücrete ve sosyal güvenlik hakkına kavuşturulmasını istedi. Toros, "Cinsiyete dayalı rol ayrımının kaldırılması ve bakım yükümlülüklerinin dengeli bir biçimde paylaşılması için doğum izni süresinin bitiminden, çocuğun ilköğretime başladığı süreye kadar geçen sürede anne ve babaya dönüşümlü olarak kullanabilecekleri bir yıl ücretli izin hakkı tanınmalıdır" dedi. Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri de valilik önünde tören düzenledi.
Denizli: "Yılın Altın Kadınları" ödüllerini aldı
Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, bu yıl onuncusunu düzenlediği ''Yılın Altın Kadınları'' yarışmasında dereceye giren üç kadına ödül verdi. İş kadını dalında Semra Akça Acar, sanatçı dalında cam ustası Tuğba Ünsal, farklı meslek grubunda ise doğal taş ustası Fatma Gül Akbaş, ''2010 Yılı Altın Kadını'' ödüllerini törenle aldı.
Kadın Meclisi Başkanı Ayşe Gökşin, ''Kadınız diye bir yerlerde vitrin olarak kullanılmayalım. Erkeklerimizle el ele, geleceğimizi birlikte şekillendirelim'' dedi.
Etkinlikte tiyatro gösterisi ve yöresel kıyafetlerin sunulduğu ''Ninemin Sandığı'' temalı bir defile gerçekleştirildi
Tekirdağ: Kadınsız demokrasi olmaz
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, kadınların üretime ve yönetime katılma imkanına kavuştukları her ülkede toplumsal gelişme çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğini söyledi.
İnanç, ''Kadına karşı şiddete hayır sloganı taşıyan her türlü kampanyayı destekliyoruz. Bizler 8 Martı sadece kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil sorunlarının çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkân olarak görüyoruz" dedi.
Erzurum: Kadınların eğitimi için çalışacağız
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, "Kadına Yönelik Şiddet" paneli düzenledi. Vali Sebahattin Öztürk, Erzurum'da yurtlar inşa ederek kız çocuklarının ortaöğretime devamını sağlayacaklarını söyledi. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik de kadın doktorlara ve hemşirelere karanfil dağıttı.
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultan Murat Aydın, şiddete uğrayan kadınlara yönelik yaptıkları kurumsal çalışmaları anlattı. Aile Danışma Merkezi Müdürü Ayla Aydeniz, "Kadına Yönelik Şiddet" hakkında bir konuşma yaptı.
Çankırı: Kadın meclis üyesi vekaleten başkan
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, belediye başkanı İrfan Dinç'e meclis üyesi Fatma Öztürk vekalet etti. Kadınların temsil düzeyinin halen istenilen noktada olmadığını belirten Öztürk, ''Ekonomik özgürlüğüne sahip kadınlarımızın sayısı arttıkça gelişme düzeyimiz de artacaktır'' dedi.
Afyonkarahisar: Kadın çiftçilere bilgi yarışması
Afyonkarahisar Tarım Müdürlüğü'nün düzenlediği, 14 ilçeden 2'şer kadın çiftçinin katıldığı bilgi yarışmasında Dazkırı'yı temsil eden Sevgi Toker ve Ebru Gelmez, Afyonkarahisar birincisi seçildi. Sandıklı ilçesinden Arzu Sarı ve Nigar Sarı ikinci, Sultan Göktaş ve Sultan Bangir'in oluşturduğu İscehisar ekibi üçüncü oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödüllerini Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Belediye Başkanı Vekili Selcen Hıdıroğlu ve Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler verdi.
Kocaeli: DSP Kadın Kolları panel düzenledi
Demokratik Sol Parti (DSP) İstanbul milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, DSP Kocaeli Kadın Kolları İl Başkanlığının düzenlediği ''Türkiye'de Kadının Birey Olamama Sebepleri'' konulu panelde, nüfusu 50 bini aşan yerlerde kadın sığınma evleri açılması gerektiğini söyledi. Ağırbaş, kadının toplumsal, ekonomik ve özellikle siyasal alanda geri plana itildiğini, eğitim olanaklarından daha az yararlandığını ve hukuk düzeninde de bazı haklarından mahrum bırakıldığını belirtti.
Balıkesir: "Kadın" konulu fotoğraf sergisi açıldı
Balıkesir Sanat Fotoğrafçıları Derneği'nin (BASAF) dernek binasındaki fotoğraf müzesinde, "Kadın" konulu fotoğraf sergisi açıldı. Dernek üyesi 20 sanatçının çektiği kadın fotoğraflarından oluşan 31 eserin yer aldığı serginin açılışını Balıkesir Vali Vekili Ali Osman İşsen yaptı. Sergi açılışına katılan kadınlara birer kırmızı karanfil verildi. Fotoğraflarda yaşamın içinden kadın figürlerinin işlendiği sergi, 20 Mart'a kadar açık kalacak.
Muğla: Marmaris'te kadınlar fırtınaya rağmen yürüdü
Marmaris'teki sivil toplum örgütlerinin düzenlediği yürüyüşe katılan kadınlar, ellerinde ekmek ve kırmızı güllerle yürüyüş yaptı. Saatteki hızı 60 kilometreyi bulan fırtınaya rağmen yürüyüşlerini sürdüren kadınlara bazı erkekler de destek verdi. Atatürk Anıtı'nda yürüyüşlerini tamamlayan kadınlar, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu.
Batman: Piyanist Tuluyhan Uğurlu kadınlar için çaldı
Piyano virtüözü İl Kültür Merkezi'nde konser verdi. Konseri Batman Valiliği, GAP Kültür Merkezi'nin desteğiyle düzenledi. Konserin açılış konuşmasını Batman Valisi Ahmet Turhan'ın eşi Nurhan Turhan yaptı. Turhan, dünya genelindeki işlerin yüzde 66'sını kadınlar yaptığı halde kadın yoksulluğunun daha fazla olduğunu söyledi.
Yalova: Kadınlar "kadına yönelik şiddete hayır" dedi
Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplanan Toplum Gönüllüleri Vakfı Yalova Şubesi üyeleri, ''Aile içi şiddetin önüne geçilsin'', ''Şiddet gören kadınlar annemiz olsaydı'', ''Berdel evliliklere hayır'' sloganları attı. Ebru Kıran, cinsiyet ayrımcılığı yapan yasaların ve uygulamaların yeryüzünden silinmesini istedi, zorla evliliklere dikkat çekti.
Antalya: "Kadın haklarında olumlu ayrımcılık" toplantısı
Antalya Barosu'nun düzenlediği ''Kadın haklarında olumlu ayrımcılık'' konulu toplantıda Baro Başkanı Zafer Köken, ''Ülkemizde kadına yönelik birçok kurum ve kuruluş olduğu halde kadın erkek eşitliğinin sağlanamadığı gözlenmektedir" dedi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Kürsüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saibe Oktay Özdemir ise Türkiye'de kadınların karar verici konumlara getirilmediğini söyledi, kadınların siyasette ve karar verici mekanizmalarda temsili için kota uygulanmasının Avrupa Birliği (AB) kriterlerinden olduğunu hatırlattı.
Gazipaşa ilçesinde polisler sera ve tarlalarda çalışan kadınları ziyaret etti, şehirde çalışan kadınlara karanfil hediye etti. Türkiye Değişim Hareketi'nden (TDH) kadınlar ise önce Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na, ardından Atatürk Parkı içindeki Türkan Saylan heykeline çelenk koydu.
İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi'nden etkinlik
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü, bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Türkiye'de okullaşma oranının giderek arttığını söyledi. Akademik kadroda kadınların yüzde 40 oranında yer aldığını, ancak siyasi alanda bu oranının çok düşük seviyelerde kaldığını belirtti. Etkinlikte, Türkiye Satranç Şampiyonasında takım birinciliği elde eden Denizcilik Fakültesi'nden Seda Sivi ile Mühendislik Fakültesi'nden Gizem Acar'a plaket verildi.
Manisa ve Mardin: Tutuklu ve hükümlü kadınlar etkinlik düzenledi
Salihli C Tipi Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünde tutuklu ve hükümlü kadınlar için etkinlik düzenledi. Ceza İnfaz Kurumu Eğitim Birimi öncülüğünde düzenlenen programda kurum öğretmeni Hurşit Kayan, Başbakanlık Kadın Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğünün verilerine göre, aile içi suçların yüzde 87'sinin kadınlara karşı işlendiğini belirtti.
Kadın mahkumlardan Sevda Akpınar ve cezaevi öğretmenlerinden Rukiye Yaz, kadının önemini belirten şiirler okudu ve kısa bir skeç sahnelendi. Programın ardından Salihli Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu Şef Levent Akpınar yönetiminde mini bir konser verdi.
Mardin'in Midyat ilçesindeki M Tipi Kapalı Cezaevi'nde de hükümlü ve tutuklu kadınlar için etkinlik düzenlendi.
Samsun: Kadın Platformu meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi
Samsun Kadın Platformu'nun düzenlediği meşaleli yürüyüşe bazı TEKEL işçisi erkekler ile öğrenciler de katıldı. Akbank Çiftlik Şubesi önünde toplanan kadınlar, Çiftlik Caddesi ve 19 Mayıs Bulvarı üzerinde ellerinden meşaleler ve dövizlerle yürüyerek Konak Sineması önünde toplandılar. Samsun Kadın Buluşması adına Ayten Kutlu, 8 Mart'tın 100. yılında halen kadınların çalıştığı oranda yoksul ve yoksun yaşadığını ve ezildiğini söyledi.
Trabzon: Üniversiteliler tiyatro gösterisi yaptı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrenci kolektifi üyeleri, bir kadının yaşadığı zorlukları anlatan tiyatro gösterisi sundular.
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nden Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi'ne kadar sloganlarla yürüyen öğrenciler adına Zübeyde Makar, ''Üniversiteli kadınların hatırı sayılır bir kısmı bütün giderlerini karşılayabilmek için yarım günlük işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Kadın bedeninin ön planda tutulduğu tanıtım stantları, broşür dağıtımı gibi işlerle ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor'' dedi.
Siirt: Kadınlar için kabul merkezleri kuruluyor
Siirt Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün düzenlediği etkinlikte Vali Vekili Hamdi Üncü, valilik olarak kadınlara pozitif ayırımcılık yaptıklarını ve bütün kız öğrencilerin yurtlara yerleştirildiklerini, kadınlar için ilk kabul merkezinin kurulmakta olduğunu belirtti.
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hıfzullah Canpolat ise geçtiğimiz yıl kuruma yansıyan 63 vakanın 50'sinin aile içi şiddet olayını söylerken, aile müessesesinin korunması gerektiğini savundu.
Yozgat: İl Müftüsü İslam'da kadının rollerini anlattı
Yozgat Valisi Amir Çiçek'in eşi Hülya Çiçek'in koordinatörlüğünde, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük ve sivil toplum örgütleri etkinlik düzenledi. Programın açılış konuşmasını yapan Yozgat İl Müftüsü Nuh Korkmaz, İslam'da kadın ve kadının rolleri konusunda katılımcılara bilgi verdi. Konuşmaların ardından aile içi şiddeti önleme konusunda, çalışma yapan kişi ve kuruluş temsilcilerine teşekkür belgesi verildi. Programa katılan tüm kadınlara karanfil dağıtıldı.
Karabük: Kadın mehter takımı yürüdü
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Ana Mehteran Takımı, Yenişehir Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından marşlar eşliğinde Halk Eğitim Merkezi'ne yürüdü. Burada ''Hayale Uzanan Eller'' ve ''Mozaik'' adlı resim sergilerinin açılışları yapıldı.
Karabük Valisi Nurullah Çakır'ın bir konuşma yaptığı etkinlikte Eskipazar Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Dadaylı Pektaş, Karabük Baro Başkanı Fatma Şirin, Safranbolu İş ve Meslek Kadınlar Derneği Başkanı Özlem Urgancıoğlu Cihan ise dinleyiciydi.
Şırnak: Silopi'de Vali "kendini yetiştiremeyen kadınlar" dedi
Sınıf annelerinin Koç İlköğretim Okulu'nda düzenlediği etkinlikte kadınlar sandalye kapmaca oyununda birinci olan kadına çeyrek altın verildi. Koç İlköğretim Okulu Müdürü Nurettin Kaden, "kırsal kesimde kendini yetiştiremeyen kadınlardan" söz etti. Kaden, "Ülkemizde kadın nüfusunun önemli bir bölümünün eğitim sorunu vardır. Bilhassa kırsal kesimde okuma-yazma bilmeyen, örgün öğretim imkânlarından yararlanamadığı için kendini yetiştirememiş kadınlarımızın sayısı oldukça fazla" dedi. Programda "Evlilikte Kadına Uygulanan Şiddet" konulu bir de tiyatro gösterisi gerçekleştirildi.
Şırnak: Cizre'de hastalara ziyaret
Şırnak'ın Cizre ilçesinde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Genel-İş) temsilcileri Cizre Devlet Hastanesi'nde görev yapan kadın doktor ve personel ile hastanelerde yatan ve tedaviye gelen kadınları ziyaret etti.
Sivas: Fidan Yazıcıoğlu yılın annesi
Sivas Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Hanımlar Kültür Merkezi Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, kadın şenliği düzenledi. Etkinlikte Kahramanmaraş'taki helikopter kazasında yaşamını yitiren Muhsin Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu ''Yılın Vefalı Annesi'' seçildi.