bianet'e konuyla ilgili bilgi veren BM Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Programları Koordinatörü Meltem Ağduk eğitimlerin Mayıs ayında İstanbul'da başladığını söyledi. Ağduk'un ifadesine göre İstanbul'daki bu pilot eğitimin ardından proje Bursa, Samsun ve Adana'da devam etti.
Erzurum'dan sonra Antalya, Diyarbakır, Kayseri, İzmir ve Ankara'da gerçekleşecek eğitimlerle proje tamamlanacak. Her bir ilde eğitim beş gün sürüyor.
"Emniyet teşkilatının yüzde 10'u kadın"
"Emniyet Teşkilatındaki amir sınıf toplumsal bakışın çok dışında bir bakışa sahip değil. Erkek egemen bir sistemden geliyor. Teşkilatta yüzde 10 kadın var. Bu oran eğitime katılanlara da yansıyor. Ama polisler tahminimizin ötesinde ilgi gösteriyor."
Projenin başından beri başarısından umutlu olduğunu kaydeden Ağduk, "Toplumsal dönüşüm uzun zaman alır ama önümüzdeki on sene içinde ciddi değişiklikler olacağını düşünüyorum" dedi.
İşkenceyle mücadele çalışmalarını örnek gösteren Ağduk, uzun süren çalışmaların ardından işkence tamamen yok olmasa da konuda çok ilerleme kaydedildiğini söyledi.
"Türkiye'de çalışan emniyet teşkilatı da kadına yönelik şiddet konusunda mağdur, karakola geldiğinde kadına ne yapması gerektiğini bilmiyor. Polisler birçok çözüm geliştirmiş ama kurumsal ve sistematik çözümler olmadığı için kişiye odaklı kalmış. Toplumsal cinsiyet gözeterek ve cinsiyetçi bakışla bakmışlar. Verdiğimiz derslerde ezberlerini bozuyoruz."
Proje çalışmaları nasıl başladı?
2006 yılında "Töre ve Namus Cinayetleri Meclis Araştırma Komisyonu"nun yayınladığı raporun ardından Temmuz ayında yayınlanan Başbakanlık Genelgesi'yle kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kamu teşkilatlarına görev ve sorumluluklar yüklendi. Bunlardan biri kamu kuruluşlarının kendi personeline kadına yönelik şiddet konusunda eğitim vermesiydi.
Bu çerçevede Emniyet Genel Müdürlüğü kendi personelini eğitmek için Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve o zamanki İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'yla Aralık 2006'da bir protokol imzaladı.
Protokolün amacı Türkiye'de çalışan emniyet teşkilatı görevlilerini mağdur kadın karakola geldiğinde yapması gerekenler konusunda bilgilendirmek.
Projenin geçtiği süreçler
* Ağduk 40 bin polisle doğrudan irtibata geçerek eğitim vermek uzun süre alacağı için önce amirlerin eğitilmesine karar verdiklerini anlattı. Amir sınıfından eğitimi alan 270 kişi daha sonra görev yaptıkları yerlerdeki diğer polislere eğitimlerini aktaracak.
* Karakola gelen şiddet mağduru kadınların istatistiki verilerini kayıt altına almak için bir kayıt formu oluşturuldu.
* Mağdur kadınlara verilecek bir broşür üretildi.
* Mağdur kadınların karakola geldikten sonra geçmeleri gereken süreçleri gösteren 20 dakikalık bir film çekildi.
* Amirlerin görev yerlerine döndüklerinde diğer polisleri eğitmelerini kolaylaştıracak interaktif filmler hazırlandı. (GG)