Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda konuşan Ankara Numune Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, Türkiye'de kullanıcıların yüzde 1,98 ila 3,5'inin "İnternet bağımlısı" olduğunu belirtti.
''Özellikle okul çağındaki gençlerde oldukça sık görülen İnternet kullanımının, gençlerin psikolojik ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyerek hem akademik hem de kişisel gelişmelerinde negatif sonuçlara neden olduğu görüldü."
Dilbaz'a göre risk grubunda olanların oranı da yüzde 8,6 ila yüzde 18,4. Erkekler arasında bağımlılık riski 2-3 kat fazla. En büyük risk grubu da 12-18 yaş.
Dilbaz, uzun süre bilgisayar kullanan kişilerde boyun tutulması, el bileği sendromu, uyku saatlerinde azalma, gözlerde yorulma, aile ilişkilerinde aksama ve verim azlığı gibi sorunlar görüldüğünü söyledi.
Çözüm içinse "çocukların İnternet kullanımıyla diğer etkinlikler arasında sağlıklı bir denge kurmasına yardımcı olmanın yolları aranmalı. Bu konuda okul ile aileler işbirliği yapmalı. İnternet kafeler denetlenmeli."
Araştırma sonuçları
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü (ASEGEM) Doç. Dr. Ayşen Gürcan da TÜİK verilerine dayanarak ailelerin yüzde 11,62'sinin kişisel bilgisayarının bulunduğunu aktardı. Gürcan, Türkiye'de İnternet kullananların oranının yüzde 18 olduğunu belirtti.
ASEGEM'in 4 bin ebeveyn ve 819 çocukla yaptığı "Türkiye'de Ailelerin İnternet Kullanım Durumları" başlıklı çalışmaya göre,
- Araştırmaya katılan annelerin yüzde 77,7 'si babaların yüzde 22,8'i çocuklarınsa sadece yüzde 0,6'sı internet kullanmıyor.
- İnterneti bir seferde 30 dakikadan az kullanan aile bireylerinin oranı yüzde 12.
- Aile bireyleri İnterneti gün içinde en çok 15.00-18.00 saatleri içinde kullanıyor.
- İnterneti mesai saatlerinde kullanma oranı ise yüzde 45.
Bilişim suçları yasasının bir an önce hayata geçirilmesini isteyen Gürcan, Türkiye'de mutlaka yazılım değerlendirme enstitüsünün kurulması gerektiğini vurguladı.
Komisyon başkanı Cevdet Erdöl de İnternet bağımlılığının önüne geçmek için yol haritası çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Bu tür toplantıları daha sonra da sürdüreceklerini vurgulayan Erdöl, kurumlardan konuyla ilgili rapor isteyeceklerini, daha sonra yasal düzenleme için girişimde bulunacaklarını belirtti.(EÜ)