Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Ceza Yasası'nın (TCK) "Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı 301. maddesiyle ilgili yargılamaların dökümünü verirken, 2006'da ve 2007'nin ilk üç ayında toplam 14 çocuğun bu maddeden yargılandığını açıkladı.
Şahin'in verdiği bilgiye göre 2006'da 301. maddeden toplam bin 533 kişiye 835 dava açıldı. Bunlardan 12'si çocuk.
2007'nin ilk üç ayında, toplam bin 189 kişiye 744 dava açıldı. Bunlardan ikisi çocuk.
2006'da 299 dava sonuçlandı. 536 dava gelecek yıla devir edildi.
İnsan hakları savunucuları yalnızca 301. maddenin değil, TCK'de 14 ayrı maddenin daha ifade özgürlüğünün önünde engel olduğunu defalarca bildirmiş, kaldırılmasını istemiş ve hükümeti uyarmışlardı.
Çocukların ifade özgürlüğü
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin (ÇHS) 13. maddesi çocukların ifade özgürlüğünü şöyle güvenceye alıyor:
1. Çocuk, düşüncesini özgürce açıklama hakkına sahiptir; bu hak, ülke sınırlarına bağlı olmaksızın; yazılı, sözlü, basılı, sanatsal biçimde veya çocuğun seçeceği başka bir araçla her türlü haber ve düşüncelerin araştırılması, elde edilmesi ve verilmesi özgürlüğünü içerir.
2. Bu hakkın kullanılması yalnızca:
a) Başkasının haklarına ve itibarına saygı,
b) Milli güvenliğin, kamu düzeninin, kamu sağlığı ve ahlakın korunması nedenleriyle ve kanun tarafından öngörülmek ve gerekli olmak kaydıyla yapılan sınırlamalara konu olabilir.
301. madde
TCK'nin 301. maddesi şöyle:
(1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.
(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. (TK)