Türkiye Barış Meclisi, son dönemde yaşanan çatışma ortamıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Cezayir Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Ziya Halis, Hakan Tahmaz, Nurcan Kaya, Murat Çelikkan, Tatyos Bebek, Turan Sarıtemur ve Sevgi İnce katıldı.
Dünyada böyle süreçler atlatıldı
Basın açıklamasını okuyan Hakan Tahmaz, 28 Şubat 2015 Dolmabahçe toplantısı çözüm sürecinin fiilen kesintiye uğradığını, 7 Haziran seçimlerinde seçmenin iradesini barış ve çözümden yana kullandığını ancak Suruç katliamı ve ardından yaşanan silahlı eylemler, askeri- siyasi operasyonların çatışmasızlığı ortadan kaldırdığını belirtti.
Dünyada çatışmayı sonlandırma çalışması yürüten bütün ülkelerde süreci riske eden, kesintiye uğratan olaylar ve tutumların olduğunu da hatırlatan Tahmaz, “Bu talihsiz olaylar her defasında barıştan yana olmayan ve savaş isteyen taraflarca yapılmış, ancak bunların büyük çoğunluğu kriz yöneterek ve barışa olan inanç korunarak atlatılmıştır” dedi.
Öcalan'a tecrit kaldırılsın
Tahmaz, tarafların derhal ellerini tetikten çekmesi ve savaşın durdurulması gerektiğini belirterek acil atılması gereken adımları şöyle sıraladı:
* Çözüm Süreci'nde alınan yolda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın varlığı ve pozitif rolü çıplak bir gerçekken, Öcalan için tecritte devam ediliyor. Öcalan'ın tecrit durumuna son vermeden Çözüm Süreci’nin veya barış umutlarım yeniden canlandırmanın imkânı yok. Öcalan’a uygulan tecride son verilmeli, yasal ve anayasal haklarım kullanması engellenmemeli.
Meclis Çözüm Çalışma Grubu oluşturulmalı
* Kurulacak yeni hükümet önceki dönemin eksiklerini ve aksaklıkları gidererek, yanlışlarından arınarak ve birikimlerinden beslenerek çözüm politikasını net, anlaşılır ve açık bir programa kavuşturmalıdır.
* TBMM’de özel yetkilerle donatılmış, üç partinin (AK parti, CHP ve HDP’nin] eşit katlımı ile Meclis Çözüm Çalışma Grubu oluşturulmalıdır.
Çözüm yasası işlevselleştirilmeli
* Hızla bir önceki dönemde çıkarılan 6551 sayılı adına Çözüm Yasa’sı denilen kanun, demokratik muhtevaya kavuşturulmalı, işlevli, katılımcı ve kapsayıcı hale dönüştürülmelidir.
İzleme heyeti kurulmalı
* Bu süreçte en fazla eksikliği hissedilen bir unsurun da işlevli ve toplumsal karşılığı olan bir üçüncü göz işlevi görecek gerçek anlamda bağımsız bir izleme heyeti olduğu açıktır. Böylesi bir heyet zaman geçirilmeden oluşturulmalı.
Müzakerenin yasal yapısı oluşuturulmalı
* Konu üzerine çalışan sivil toplum örgütleri sürecin, etkin katılımcı ve işlevli birer parçası olmaları sağlanmalı. Dünya deneylerinden de yararlanarak eşit müzakerenin, yasal ve kurumsal etkin yapıları oluşturulmalı. Barış Türkiye'nin en önemli siyasi projesi Türkiye halklarının tek umudu. (NV)