Endonezya'nın Bali adasında başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi'ne dair Türkiye Yeşilleri ve Küresel Eylem Grubu'ndan (KEG) Ümit Şahin, "Avustralya'nın Kyoto Protokolünü imzalaması ve 2050'ye kadar yüzde 60 indirim hedefini ilan etmiş olması çok önemli bir adım" dedi.
"Türkiye ile ABD Kyoto'ya karşı yalnız, utanç verici"
Şahin'e göre bundan sonra yapılması gereken, ülkelerin, bilim insanlarının hesapladığı işe yarar emisyon indirimi oranında anlaşana kadar antlaşmayı genişletmesi.
Bu da dünya ortalaması olarak 2030'a kadar yüzde 60, 2050'ye kadar yüzde 80 sera gazı indirimi anlamına geliyor.
Şahin "Bu oranlar Batı ülkeleri için 2030'a kadar yüzde 80 ve 2050'ye kadar yüzde 95 olmalı ve hiçbir ülkeye ağaç dikimi, karbon ticareti gibi yollarla kaçış imkanı verilmemesi gerekir" diyor.
İklim Değişikliği Zirvesi bağlamında Türkiye'nin sergilediği tabloyu sorduğumuz Şahin "Türkiye Avustralya'nın da Kyoto'yu imzalamasının ardından Kyoto'dan kaçan ülkeler listesinde Amerika Birleşik Devletleri'yle (ABD) birlikte yalnız kaldı ki bu durum utanç verici" dedi.
Şahin: Türkiye 14 Aralık'a kadar indirim hedefi ilan etmeli
Şahin Yeşiller ve KEG adına Türkiye'nin de Zirve bitmeden yani 14 Aralık'a kadar Kyoto'yu imzalamasını ve işe yarar bir indirim hedefi ilan etmesini talep ediyor.
Avustralya'nın büyük bir halk hareketi sonunda Kyoto'dan kaçan Avustralya Başbakanı John Howard'ın seçimleri kaybetmesi üzerine yeni gelen hükümetin sözünü tutması sayesinde Kyoto sürecine katıldığını hatırlatan Şahin "Şimdi aynı şeyin Türkiye'de de tekrarlanmasını diliyoruz" diyor.
"8 Aralık'ta 'Türkiye Kyoto'yu İmzala' demek için Kadıköy meydanını doldurmalıyız. Hatta 'Türkiye Avustralya olsun' demeliyiz."
"Türkiye'nin Kyoto sürecine katılmasıyla neler kazanır?" sorusuna Şahin "Büyük bir yanılgı olarak sürmekte olan yeni kömürlü termik santral ve yeni çimento fabrikaları yapımı planlarını rafa kaldırmak ve üçüncü köprü gibi otomobil sayısını artıracak otoyol uygulamalarından vazgeçmek zorunda kalacak, sağlam bir enerji, sanayi ve ulaşım politikasına sahip olmak için ilk adımı atmış olacak" yanıtını verdi.
Yaklaşık 190 ülkenin katıldığı zirve 14 Aralık 2007'de sona eriyor. Endonezya Çevre Bakanı Rachmat Witoelar, konferansın açılışında, "Dünya bizi yakından izliyor, hükümetler geniş katılımla destek veriyor. Buradan anlaşmayla çıkacağımızı düşünüyorum" dedi. (EZÖ)