Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), avukat Gülizar Tuncer'in açtığı işkence davasında Türkiye'yi mahkeme gideri dahil 13 bin 800 TL (7 bin 260 avro) tazminat ödemeye mahkum etti.
F Tipi cezaevlerinde kalan kadın tutuklulara kartpostal gönderilmesi için 22 Aralık 2001'de İstanbul'da bir postane önünde yapılan eyleme katılan Tuncer ve diğer eylemcilere polis, sert şekilde müdahale etmişti.
Türkiye "şiddeti"ni açıklayamadı
Tuncer, şiddete başvurmakla suçladığı güvenlik kuvvetlerini yargılatamayınca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) işkence ve onur kırıcı muamele yasağını düzenleyen 3. maddenin, ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. madde ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin 11. maddenin ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'e başvurmuştu.
AİHM, bugün açıkladığı kararında, AİHS'nin 3. maddenin ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi. AİHM, Türkiye hükümetinin, polisin "Tuncer'in tutumundan kaynaklı olarak neden zor başvurma ihtiyacı duyduğunu kanıtlayamadığını" duyurdu; bu şiddet kullanımının Tuncer'de bir acıya neden olduğunu, bunun sorumluluğunun da devlete ait olduğunu açıkladı.
Ayrıca AİHM, savcılığın suçlanan polislerle ilgili kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermeden önce ne şikayetçiyi, ne şüpheli polis memurlarını ne de ulusal televizyon kuruluşlarına ait kamera kayıtlarını incelemediğini bildirdi.
"Müdahalenin meşruluğunu savcılar belirler"
Buna göre savcılık, polisin bu kadar zora başvurmasının orantılılığının açıklama gereği duymayıp, Tuncer'in üst dudağındaki yarılmanın neden kaynaklandığını belirleme ihtiyacı da duymadı; "Şikayet söz konusu olduğunu, bir müdahalenin tartışma konusu olan ağırlığını incelemek meşru bir şekilde savcılara düşer" dedi.
AİHM, Türkiye'nin Tuncer'e manevi tazminat olarak 5 bin avro, mahkeme gideri karşılığında da 2 bin 260 avro ödemesine hükmetti. (EÖ)