"Türkiye Avrupa Birliği'nde: Ortak Bir Gelecek?" başlıklı toplantının açılışında Türkiye'nin AB ile müzakerelerine değinen Cohn Bendit, "Özel koşul istemiyoruz diyenler haksız çünkü Türkiye Malta veya başka bir ülke değil" dedi.
Cohn Bendit konuşmasını "Yaptığınız işlerden gurur duyasınız diye bu konferansı düzenledik. Gelin, Boğaziçi rüyasını birlikte gerçekleştirelim" şeklinde tamamladı.
Bu çağrıya "Boğaziçi'nin keyfini çıkarmayı unutmayın, göreceksiniz Boğaziçi rüyası gerçek olacak" söyleriyle karşılık veren TBMM Başkanı Arınç ise, "Türkiye ile ilgili itirazları normal karşılıyorum" dedi.
Cohn-Bendit: Özel koşul istemiyoruz diyenler haksız
Türkiye'nin sadece Avrupa Birliği (AB) açısından değil Yeşiller açısından da önemli olduğunu ifade eden Cohn-Bendit, Türkiye ile müzakerelere başlanmasını savunduklarını belirterek, "Biz dost olarak geldik, dost olarak da doğruları konuşmaya geldik" dedi.
Cohn Bendit, "Özel koşul istemiyoruz diyenler haksız çünkü Türkiye Malta veya Bulgaristan gibi bir ülke değil" dedikten sonra sözlerine açıklık getirdi.
Özel koşul getirilmesinin Türkiye nüfusunun çoğunun Müslüman olması nedeniyle düşünülmediğini açıklayan Cohn-Bendit, "nüfusa bağlı sorunlara" ve "demokrasinin İstanbul ve Ankara dışındaki illerde de uygulanması gerekliliğine" işaret etti.
Cohn Bendit, "Türk Alevi dostlar, özgür olsunlar. Türk Hıristiyan dostlar özgür olsunlar" dedi.
Cohn Bendit, "Türkiye'yi demokrasinin Kabesi olarak AB'ye dahil edebilirsek, İslam adına mücadele eden terör örgütleriyle daha etkili mücadele edebiliriz" diye konuştu.
Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasının Avrupa'yı derinleştireceğini açıklayan Daniel Cohn Bendit, AB'de kabul edilen yeni Anayasa nedeniyle Türkiye'yi de geleceğin Birliği'ne hazırlamak gerektiğini ifade etti; bundan herkesin kazançlı çıkacağını söyledi.
Arınç: İtirazları normal karşılıyorum
Etkinliği memnuniyetle karşıladığını ifade eden ve desteği için Yeşiller Partisi'ne teşekkür eden TBMM Başkanı Arınç ise, Türkiye ile ilgili itirazları normal karşıladığını söyledi; bunların bilinçaltı reflekslerinden, tarihsel tepkilerden ve Avrupa'daki Türklerden edinilen intibadan kaynaklandığını belirtti.
"Artık farklı bir Türkiye var" diyerek reformlara işaret eden Arınç, "Kendi kültür ve değerlerimizden vazgeçmemizin istenmesi demokrasiye ve birlikte yaşama kültürüne aykırı" diye konuştu.
Arın, demokrasi ve her alanda ilerlemeler konusunda güvence vererek, Türkiye'nin yeni yüzyılda insanlığın mutluluğu için ortak sorumluluğu paylaştığını ifade etti. Arınç, konuşmasından sonra salondan ayrıldı. (EÖ/BB)