Seminere, Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği Koordinatörü Sevinç Atabay, konuşmacı olarak katıldı. Atabay, Türkiyedeki sivil toplum kuruluşları ile girişimcilerin ABnin imkanlarından haberdar olmadıklarını; sağladığı olanaklardan faydalanamadıklarını söyledi.
Maddi ve manevi olanaklar
Türkiyede AB dendiğinde akla sadece Kopenhag kriterlerinin geldiğini belirten Atabay, Oysa Helsinki Zirvesinde Türkyienin aday ülke kabul edilmesiyle oluşan fırsatlar ve 36 programlı topluluk programına katılım hakkı kazanılmıştı dedi.
Atabay, topluluk programları ile ABnin Türkiye'ye maddi olanaklar sağladığını hatırlattı.
Katılmak istediğiniz her bir program için bir havuz oluşturuluyor. Bu programa girmek için bir giriş parası veriliyor. Öncelikli olan programlar seçiliyor. Ulusal programın içinde yerine getirilmesi gerekenlerin bir listesi var. Bu sene 1000 sayfalık ulusal program çıkarıldı" diyen Atabay müzakere edilen, tarım, insan hakları, enerji, çevre, balıkçılık gibi 28 konu başlığı olduğunu belirtti.
Türkçe, ders olarak okutulacak
Atabay bazı AB ülkelerinin yeni bir proje kapsamında Türkçe'yi ders olarak okutacağını da kaydetti. İspanya yeni bir proje başlattı, Türkçe ders olarak okutulacak. Hollanda ve Almanya'da başlatmak istiyor" diyen Atabay, proje beklediklerini belirtti.
Atabay, eğitim programlarına dikkat çekerek; Socrates II, Leonarda da Vinci II, Youth III, Sokrates II; gibi programlarına katılım beklediklerini ifade etti. Yetişkin eğitimi, uzaktan eğitim, kadınların meslek edinmeleri eğitimi gibi konuları kapsayan programların içeriği AB ülkelerinde eğitimde kalitenin artırılması ve işbirliğinin geliştirilmesi.
AB projeleri
* Leonarda da Vinci II: Mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve bu alanda işbirliğinin yapılması temalı. Bu program KOBİ'ler için hazırlanmış. İstanbul Plastik Cam Sanayicileri Derneği, Gerede'de plastik cam okulu açtı. Almanya'da bir ortakla bu projeyi gerçekleştirdi. Projelerin hepsinin üç ortaklı olması gerekiyor. Aday ülke, üye ülke ve Türkiye. (Bütçesi, 1.150 milyar euro)
* KOBİ'ler için dil programı: Dil programında dil eğitimi-öğrenimi var. Serbest dolaşım için her meslek sahibi kendi mesleğini belgelendirmiş olması gerekiyor. Ayrıca bir yabancı dilde konuşması gerekiyor.
* Youth III: 15-25 yaş arası gençlerin değişim programları ile gönüllülük esasına dayanıyor. Bütçesi, 520 milyon euro. Avrupa Birliği'nin hedefi, 2005 yılının sonuna kadar tüm okullarda her 15 çocuğa internet bağlantılı bir bilgisayar sağlamak.
* Çok yıllı program KOBİ: KOBİ'lerin büyüme ve rekabet gücünün artırılması, girişimciliğin desteklenmesi ve bu alandaki mevzuatın geliştirilmesi. KOSGEB düzenliyor. Bütçesi 450 milyon euro. Henüz bir proje üretilmedi.
* Avrupa dijital içeriği programı: Kamu kuruluşları kaynaklı bilgilerin kullanımının artırılması ve kolaylaştırılması, dil ve kültürel içeriğin geliştirilmesi. (Devlet bağlantılı özel sektöre iş oluşturmak.) Bütçesi 100 milyon euro.
* Gümrükler 2007 programı; Gümrük uygulamaları alanında kamu personeline yönelik personel değişimi. Bütçesi 135 milyon euro.
Atabay 6. Çerçeve Programı'nı da hatırlatarak, 17.5 milyar euroluk bütçesi olan programa Türkiye'nin 1 Ocak 2003de katılmaya başladığını söyledi. Türkiye 17.5 milyar euroluk bütçenin 5 milyar euroluk dilimi için başvurdu.
Çevre, kimyasallar, gıda güvenliği ve tekstilde hem proje üretecek, hem Avrupalı ortağı olacak, hem de Ar-Ge yapacak. AB, program çerçevesinde Türkiye'ye 127 milyon euro hibe verdi.
Dokuz ilde 12 seminer
ESİAD, Avrupa Komisyonunun iletişim stratejisi kapsamında desteklediği Anadolu Semalarında Avrupa Ufukları isimli proje çerçevesinde dokuz ilde 12 seminer gerçekleştirdi.
Antalya, Bursa, İzmir, Kayseri, Adıyaman, Batman, Bitlis, Şanlıurfa ve Vandaki seminerler, Türkiyenin tüm illerinde sürecek. (BB)