AİHM, Türkiye'nin Öztürk'e 14 bin 500 Euro maddi, 3 bin Euro manevi tazminat ile 15 bin Euro da mahkeme gideri karşılığında toplam 32 bin 500 Euro (52 bin YTL) ödemesine karar verdi.
AİHM : Öztürk için yasa yok, ceza var
Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde bir çok kez "bölücülük" iddiasıyla cezalandırılan ve 4304 Sayılı Şartlı Af Yasası uyarınca dava dosyaları askıya alınan Öztürk, Sosyolog İsmail Beşikçi'nin kitaplarını yayımlamasıyla tanınıyor.
Yayıncı Öztürk'ün bir çok davada 6 aydan iki yıla kadar hapis cezaları, 12 Temmuz 1997 öncesi işlenen suçlarla ilgili yargılama ve cezaları beş yıl süreyle yeniden işlenmemesi şartıyla askıya alan 4304 Sayılı Şartlı Af Yasası uyarınca askıya alınmıştı. Öztürk'ün yayımladığı kitapların çoğu toplatılmıştı.
Yayıncı Öztürk, "bölücülük propagandası"nı cezalandıran 8/2 maddesinin uygulama itibariyle "yasa olmadan ceza" verilmesine yol açtığını ve "ifade özgürlüğü" ile "mülkiyet" haklarının ihlal ettiğini savunarak AİHM'e Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 7, 10 ve mülkiyet hakkını koruyan 1 No'lu Protokolün 1. maddesine dayanarak başvurmuştu.
AİHM, ifade özgürlüğüne aykırılık bulunduğuna, verilen cezalar temelinde değil, başvuru sahibine editör olarak cezai kovuşturması yürütülmesine dayanarak oybirliğiyle karar verdi. Strasbourg Mahkemesi, Öztürk'e mahkumiyet ve cezanın yasada öngörülmediğini bildirdi.
Mahkeme, diğer iddiaların 10. madde ve 1 No'lu Protokolün 1. maddesi kapsamına giren yönlerin ayrıca incelenmesine gerek olmadığını açıkladı.
Bozulan dava Ağır Cezada görüşülecek
Yayıncı Öztürk, TMY'nin 8. maddesinden mahkum edilen Beşikçi'ye ait kitaplara yasakların kaldırılması için mücadele veriyor.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kitaplardan biriyle ilgili mahkumiyeti bozması üzerine yayıncı Öztürk, 25 Ekim'de Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin yerine getirilen Ankara'da ihtisaslaşmış Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılacak. (EÖ)