Türkiye, Kasım’daki Paris İklim Zirvesi yaklaşırken 2030’a kadar sera gazı salımını yüzde 21 azaltacağını açıkladı.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi'nden Dr. Ümit Şahin, bunun tamamen bir rakam oyunu olduğunu belirterek “Büyük bir hayal kırıklığı, aslında yüzde 21 azaltım yok. Projeksiyon yüksek gösterilerek azaltım olacakmış gibi gösteriliyor. Türkiye bunu Paris’te uzmanlara açıklayamaz” diyor.
Kasım’daki Paris İklim Zirvesi’nde Kyoto Protokolü’nin ardından yeni bir iklim değişikliği rejimi kurulacak.
Türkiye, BM’ye sera gazı salımındaki katkısını açıklayan metnini (Intended Nationally Determined Contribution/İNDC) dün yolladı.
Türkiye metinde, 2030’da 1 milyar 175 ton sera gazı salacağı projeksiyonu üzerinden bunu yüzde 21 azaltarak 929 milyon tona indireceğini açıkladı.
Türkiye, 1990-2012 yılları arasında GSYİH’nın yüzde 230 arttığı, nüfusunun yüzde 30’dan fazla arttığı ve enerji ihtiyacının her yıl yüzde 6-7 arası arttığını belirtti.
Resmi rakamda bile azaltım yüzde 7
Dr. Ümit Şahin, ortada bir rakam oyunu olduğunu belirtiyor.
“Çok büyük bir hayal kırıklığı, Türkiye bunu vereceğine hiç vermeseydi daha iyiydi. Türkiye 2030’da 1 milyar 175 milyon ton sera gazı salacağı projeksiyonu koymuş. Bu yanlış. Daha önceki resmi devlet projeksiyonunda büyüme hızı yüzde 5 hesaplandığında dahi bu rakam 1 milyar tondu. Nasıl oldu da bu arttı, açıklanmamış. Muhtemelen büyüme hedefi yüzde 5’in üzerinde hesaplanmış. Yani devletin resmi projeksiyonu üzerinden hesaplandığında 2030’da 929 milyon tona düşüldüğünde yüzde 21 değil, yüzde 7 azaltma hedefi koymuş oluyor.
2030'da 929 ton bile salamaz
“Üstelik bizim yaptığımız bir araştırmaya göre, devletin kendi 1 milyar ton olan resmi projeksiyonuna bile ulaşması mümkün değil. Çünkü Türkiye’nin 15 yılda her yıl yüzde 5 büyümesi mümkün değil. Gerçekçi büyüme tahmini yapıldığı zaman Türkiye zaten 2030’da 929 milyon tona çıkamaz. Dolayısıyla aslında hiç sera gazı azaltımı olmayacak. Türkiye sera gazı salımını arttırmaya devam edecek. Ve bunu Paris’te hiçbir uzmana anlatamazlar. Oysa gerçekçi bir projeksiyonda yüzde 21 azaltım hedefi anlamlı olabilirdi.”
Hidroelektrik potansiyelinin tamamı kullanılacak
Türkiye yolladığı metinde enerji alanında güneş enerjisini 10 gw, rüzgarı yüzde 16 gw'a çıkartacağını, hidroelektrik enerji potansiyelinin tamamını kullanacağını, 2030’da nükleer santral kuracağını, elektrik iletim ve dağıtımındaki kaybı yüzde 15’e indireceğini söylüyor.
AB ülkeleri Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 20. Taraflar Konferansı'nda (COP 20), sera gazlarının 1990 verileri baz alınarak, 2030’a kadar yüzde 40 azaltılmasını hedef koymuştu.
Yenilenebilir enerjinin payının yüzde 27 seviyesine yükseltilmesi ve enerji tüketiminin de yüzde 27 oranında azaltılması diğer hedefler olarak belirlenmişti.
Enerji verimliliği hedefi yok
Ümit Şahin, Türkiye’nin yenilenebilir enerjideki tahminlerini de geriye çektiğini, üstelik enerji verimliğine dair de hiçbir hedef koymadığını belirtiyor.
“Türkiye yenilebilir enerjide daha çok büyüme tahminleri koymuştu. Ancak buna kendileri de inanmıyordu. Yolladıkları metinde o yüzden bu hedefleri de azaltmışlar. Hidroelektrikte tüm potansiyeli kullanacaklarını hep söylüyorlardı, tekrarlamışlar. Bu tam bir facia. Nükleer santrali zaten kuramayacaklar. Esas ilginç olan metinde hiç kömürden ve fosil yakıtlardan bahsedilmemesi. En azından, yeterli olmasa da daha az kömür kullanılacağı, teknolojinin yenileceği söylenebilirdi bunu bile söylememişler. Enerji verimliliği yapılacak deniyor ancak hiçbir hedef konmamış.” (NV)
Türkiye salım artışında OECD ikincisiTürkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Türkiye’nin 2012 seragazı salınım envanterini göre, Türkiye ‘de 1990’a göre karbon emisyonu artışı yüzde 133.4. 2012 yılı emisyonlarında CO2 eşdeğeri olarak en büyük payı %70,2 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken, bunu sırasıyla %14,3 ile endüstriyel işlemler, %8,2 ile atık ve %7,3 ile tarımsal faaliyetler takip etti. Kişibaşı karbon emisyonunu ise 5,9 ton. Türkiye, OECD ülkeleri arasında sera gazı salımı artışında Türkiye ikinci ülke oldu. |