Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan hakları savunucuları, Adalet Bakanlığı’nın “Yeni Bir İnsan Hakları Eylem Planının Hazırlanması” konulu çalışmasına sundukları raporla ilgili açıklama yaptı.
Bugün Ankara’da, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında Eş Genel Başkan Öztürk Türkdoğan ve TTB Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör söz aldı.
Raporda ihlallere karşı öneriler var
Hak örgütleri, hükümetin ikinci 100 günlük eylem planının “Yeni Bir İnsan Hakları Eylem Planının Hazırlanması” alt başlığı kapsamında 14 Şubat 2019 tarihinde Ankara’da, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı’nda çalışma toplantısına katılmış, bu toplantıda eksik kalan hususlarla ilgili Adalet Bakanlığına rapor sunmuştu.
TIKLAYIN - İHD, Bakan Gül ile Açlık Grevlerini ve İfade Özgürlüğünün Durumunu Görüştü
Raporda imzası olan örgütler şöyle: İnsan Hakları Derneği (İHD), Hafıza Merkezi, Eşit Haklar için İzleme Derneği (ESHİD), Yurttaşlık Derneği, Diyarbakır Barosu, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Hak İnisiyatifi Derneği, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST).
Adalet Bakanlığı’na sunulan rapor, “yaşama hakkı ve işkence”, “onur kırıcı ve kötü muameleden korunma hakkı”, özgürlük ve güvenlik hakkı”, “adil yargılanma hakkı” başlıkları altında önerilerden oluşuyor.
“2014 yılındaki plan hayata geçmedi”
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Türkdoğan toplantıda şunları söyledi:
“Öncelikle, her şeye rağmen uluslararası standartlarda bir insan hakları politikasına ivedilikle geri dönülmesine ve bu yönde siyasi bir irade oluşmasına ilişkin ısrarımız olduğunu belirtmek isteriz. Bu toplantıya katılarak dile getirdiğimiz taleplerin takipçisiyiz.
“2014 yılında açıklanan eylem planı da hayata geçmemişti. Türkiye’nin yeni bir insan hakları eylem planı hazırlayabilmesi için öncelikle mevcut durumun insan hakları bakımından Anayasal ve yasal boyutuyla ortaya konması gerekir.”
“Yeni bir Anayasa yapılması zorunlu”
“İnsan haklarına dayalı ve her türlü azınlık haklarını güvence altına alacak yeni bir Anayasa yapılması zorunlu. Yeni Anayasa yapımı ile ilgili kamuoyuna açıklanacak siyasi irade önemli.
“Yeni Anayasa sürecine girilinceye kadar mevcut Anayasa’da insan hakları eylem planının hayata geçmesini engelleyecek iki temel hususta acil değişiklik yapılmalı.”
“Kararname yetkisi kaldırılmalı”
“Venedik Komisyonu’nun raporunda belirttiği gibi Cumhurbaşkanının yargıyla ilgili yetkilerinin gözden geçirilmesi ve bağımsız yargının oluşmasına katkı sunacak değişikliklerin gerçekleştirilmesi, Cumhurbaşkanının ekonomik, sosyal ve kültürel haklarda kararnameler düzenleme yapma yetkisinin kaldırılması gerekir.”
“Barışçıl çözüm için yeni politikalar”
“Türkiye’nin demokratikleşebilmesi ve insan hakları sorunlarını en aza indirebilmesinin yolunun devam eden çatışmalı süreci durdurması ve sorunları barışçıl ve diyalog yoluyla çözecek yeni politikalara ihtiyacı bulunuyor.”
“Strateji sivil örgütlerle paylaşılmalı”
Türkdoğan, insan hakları eylem planının hayata geçirilmesinde kritik rolün yargıya düştüğünün altını çizdi:
“Adalet Bakanlığı’nın yargı stratejisiyle ilgili çalışmasını bu alanda çalışan sivil örgütlerle paylaşması ve bu konuda kamuoyunu ikna edecek bir strateji oluşturması gerekir.
“OHAL nedeniyle yargı mensuplarının yaklaşık üçte birinin görevlerine son verilmesi karşısında mevcut yargı mensuplarının yarısı kadar kişinin yeni göreve başlatılması nedeniyle oluşan sorunların giderilmesi ve AİHM ve AYM içtihatlarına bağlı bir pratik içerisine girilmesinin sağlanması gerekir.”
Güngör: Sürecin takipçisi olacağız
Ardından söz alan Selma Güngör de şunları söyledi:
“Bilim üretilemiyor. Her şey bir şekilde kendi kendine düşünmeye zorluyor. Bunların hepsi geleceğimizi etkiliyor. Bu nedenle raporumuzun dikkate alınması önemlidir. Biz bu sürecin takipçisi olacağız. Her kesi de bu sürecinin takipçisi olmaya ediyoruz.” (AS)