1992'den bu yana Nürnberg'de düzenlenen ve iki yıldan beri "Türkiye-Almanya Film Festivali" adı altında gerçekleştirilen şenlik, sadece "Türkiye dışındaki en önemli Türkiye film günleri" olarak değil, aynı zamanda Almanya'daki Türk kökenli sinemacılar çok değerli bir platform olarak görülüyor.
Örneğin Fatih Akın ilk sinema ödülünü 1996'da Nürnberg'de, kısa filmi "Sensin"le almıştı. Önce "Türkiye Sinema Günleri" (1992-96), sonra InterFilmfestival (1998 ve 2000) ve son olarak da "Türkiye-Almanya Film Festivali" (2003-2004) adı altında düzenlenen şenliklerin ortaya çıkarılmasına hizmet ettiği, gelişimini teşvik ettiği tek sinemacı Fatih Akın değil. Nürnberg'de 1994'ten bu yana çeşitli dallarda (kısa film, belgesel...) ödüller veriliyor.
Ve bir filme de demokrasi ve insan hakları adına "Öngören Ödülü" veriliyor. 1999'da ölen TRT televizyonunun kurucusu ve sinema araştırmacısı, insan hakları savaşçısı Prof. Dr. Mahmut Tali Öngören'in anısına verilen ödülü ilk kez 2000'de "Güneşe Yolculuk" (Yeşim Ustaoğlu), geçen yıl da "Fotoğraf" (Kazım Öz) almıştı. Festivalin yarışmalar bölümü bu yıl ilk kez "Uzun Metraj" kategorisini de içeriyordu ve Türkiye'de Zeki Ökten, Ziya Öztan, Ömer Kavur, Derviş Zaim gibi yönetmenler de filmleriyle bu yarışa katıldılar.
Türkiye ve Almanya sinemalarını bir araya getiren festival, elbette sadece ödülleriyle değil, bir yandan her iki ülke sinemalarının güncel yapıtlarını, hem de iki ülkedeki çok kültürlüğü işleyen yönetmenlerin çalışmalarını izleyicilerle buluşturarak daha önemli bir görevi hakkıyla yerine getiriyor. 10-21 Mart arasında gerçekleştirilen festivalde gösterime giren 40 filmi binlerce kişi izledi.
Uzak'la başladı
Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde "Büyük Jüri Ödülü"nü alan filmi "Uzak"ın gösterimiyle başlayan Nürnberg festivalinde gösterilen filmlerden bazıları şöyle: Balalayka (Ali Özgentürk), Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (Serdar Akar), Yazgı (Zeki Demirkubuz), Elveda Lenin (Wolfgang Becker), Bern Mucizesi (Sönke Wortmann), Aya İniş (Till Endemann), Şehir Gerillaları (Neco Çelik), Abdülhamit Düşerken (Ziya Öztan), Gülüm (Zeki Ökten), Karşılaşma (Ömer Kavur).
Fatih Akın'ın "Duvara Karşı"sı da Almanya çapında gösterime, Nürnberg festivaliyle birlikte girdi.
En iyi oyuncular "Duvara Karşı"da
Türkiye Almanya'dan sinemacıların oluşturduğu jüri, "Uzun Metraj Film" kategorisinde "En İyi Film" ödülünü, Dito Tsindzadze'nin filmi "Atış Korkusu"na (Schussangst) verdi.
"En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Kadın Oyuncu" ödülleri ise "Duvara Karşı"de başrolleri paylaşan Sibel Kekilli'yle ve Birol Ünel.
Bu arada hem jüri, hem de izleyiciler, Berlin'den Neco Çelik'in uzun metrajlı çalışması "Şehir Gerillaları"nı da ödüllendirerek, "Almanya'daki Türk kökenli yönetmenlerin Türkleri işlediği filmlerle, Türk kökenli oyuncuların da Türkleri canlandırarak başarılı olabileceği" anlayışının her zaman doğru olmayabileceğinin işaretlerini de verdiler.
Çelik'in Berlin'deki hiphopçu gençleri anlatan filmi de "Duvara Karşı" gibi Berlin Film Festivali'nde gösterilmiş, ancak medyada fazla yer almamıştı.
Öngören Ödülü de mübadele nedeniyle Türkiye ve Yunanistan'da, yurtlarından olan insanların öyküsünü işleyen "Barış İçin Sürülenler" filmine verildi.
Bu yılki Türkiye-Almanya Film Festivali ödülleri şöyle:
* En İyi Film: Atış Korkusu (Dito Tsindzadze - Berlin)
* En İyi Kadın Oyuncu: Sibel Kekilli (Duvara Karşı - Hamburg)
* En İyi Erkek Oyuncu: Birol Ünel (Duvara Karşı - Berlin)
* Mansiyon: Şehir Gerillaları (Neco Çelik - Berlin)
* En İyi Kısa Film: Yan (Turgay Yavuz - İstanbul)
* Jüri Özel Ödülü: Bıyık (Lale Nalpantoğlu - Köln)
* En İyi Belgesel: Dur (Kazım Öz - İstanbul)
* Jüri Özel Ödülü: Çıkmaz Sokak (Pınar Okan - Ankara)
* Seyirci Ödülü: Şehir Gerillaları(Neco Çelik - Berlin)
* Demokrasi ve İnsan Hakları Mahmut Tali Öngören Ödülü: Barış İçin Sürülenler (Simone Sitte ve Osman Okkan)
Ayrıntılı bilgi için: www.interforum.net