Türk Toraks Derneği (TTD) yayınladığı duyuruyla dünyada hızla yayılmaya devam eden yeni Koronavirüs alt varyantı Eris'in (E.G. 51) potansiyel riskleri konusunda uyarılarda bulundu.
Türk Toraks Derneği
TTD, akciğer sağlığı alanında çaba gösteren bir gönüllü uzman kuruluş. Prof. Dr. Nurdan Köktürk Başkanlığında eğitim, araştırma, koruyucu hekimlik ve hasta hizmetini geliştirmek, üyelerinin mesleki saygınlığını ve özlük haklarını iyileştirmek, meslek örgütü olarak alanla ilgili sağlık politikalarını toplum yararına etkilemek amacıyla etkinlik yürüten TTD iki bine yakın hekim ve uzmanı bir araya getiriyor.
Eris'in hızlı yayılması konusunda dünyanın dört bir yanından gelen haberler üzerine Perşembe günü açıklama yapan TTD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. B. Oya İtil, 51 ülkede tespit edilen Eris'le ilgili olarak Türkiye'de henüz bir bildirim bulunmadığını ancak bu aşamada standart COVID-19 korunma önlemlerinin uygulanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Eris (E.G. 51)
Prof İtil'in verdiği bilgilere göre Eris, COVID-19 etkeni Sars-Cov-2 virüsünün mutasyona uğrama sürecinde ortaya çıkan bir alt tür (sub varyant).
▶ COVID-19 Omicron varyantının tüm dünyada yaygın hale gelmesiyle birlikte tanımlanmaya başlayan Omicron alt varyantı (EG.5) ilk olarak 17 Şubat 2023'te raporlanmış ve 19 Temmuz 2023'te 'gözlem altındaki varyant' olarak belirlenmişti.
▶ Hem Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporunda 7 Ağustos 2023 itibariyle hem de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından aralarında Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Kore Cumhuriyeti, Japonya, Kanada, Avustralya, Singapur, Birleşik Krallık, Fransa, Portekiz, İspanya'nın da bulunduğu 51 ülkede EG.5 varyantı bildirildi.
▶ EG.5 grubunda yer alan EG.5.1 subvaryantı resmî olmamakla birlikte yaygın olarak 'Eris' olarak adlandırılıyor ve bildirilen tüm EG.5 dizinlerinin yüzde 88'ini oluşturuyor.
Türkiye'de bildirilmiş vaka yok
Tüm dünyadan bildirilen EG.5 varyant oranlarında zaman geçtikçe ciddi bir artış olduğunu dile getiren TTD Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ebru Çakır Edis de şu bilgileri verdİ.
▶ Ülkemizde henüz bildirilmiş EG.5 varyantı yok. Standart COVID-19 korunma önlemlerinin uygulanması önem taşıyor.
▶ EG.5 varyantın küresel yaygınlığı 19-25 Haziran 2023 haftasında yüzde 7,6 iken, 17-23 Temmuz 2023 haftasında yüzde 17,4 olarak raporlandı.
▶ Mevcut kanıtlara dayalı olarak, EG.5'in ortaya koyduğu halk sağlığı riski küresel düzeyde düşük olarak değerlendirilmektedir.
▶ EG.5, artan yaygınlık ve bağışıklıktan kaçış özellikleri göstermiş olsa da bugüne kadar hastalık şiddetinde herhangi bir değişiklik bildirilmemiştir.
▶ Aynı özellikler sebebiyle, artan görülme hızıyla birlikte bazı ülkelerde ve hatta küresel ölçekte baskın hale gelebileceği belirtilmektedir.
(AEK)