DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, "Çözüm İçin Diyalog Konferansı"nda, konjonktürün Kürt sorununda çözüm için elverişli olduğunu söyledi; "Ama treni kaçırırsanız birileri sizin yerinize geçer; toplumu susturmaya yönelik süreç başlar" diye konuştu.
Türkiye Barış Meclisi'nin Bilgi Üniversitesi'nde düzenlediği konferansta önceki gün (6 Haziran) açılış konuşmalarından birini yapan ve önceliğin "akan kanın bir an önce durdurulması" olduğunu söyleyen Türk, çözüm için taleplerin yakınlaştığını, ortak formülün Türkiye'nin bütünlüğü ve Kürt halkını tatmin edecek onurlu bir barış olduğunu dile getirdi.
Türk'ün konuşmasından ve daha sonra gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlardan bazı notlar şöyle.
Hepimiz ders çıkardık: Kürtler, demokrasiye inananlar, sivil toplum, sendikalar ders çıkardı. Ama yönetenler çıkarmadı. Kürt sorunuyla yüzleşmek istemiyorlar. Ama devlette bir niyet belirdi. Şimdi sorunla yüzleşmek zorunda kaldılar.
Silahla olmayacağı kesin: Sorunun silahla çözülemeyeceği kesin. DTP diyalog, barış, ortak akılla çözülebileceğini düşünüyor. PKK de diyalogla, silahsız çözüm görüşlerini dile getirdi. Talepler yakınlaşıyor.
Sivil proje: Konjonktür önemli. Barışçıl sürecin gelişmesi, sivil proje etrafında bütünleşmek mümkün. Ortak mücadeleyi kararlılıkla yürütmek gerekiyor. Siyasi partileri, hükümeti, medyayı uyarmak sorumluluğumuz var. Kürtlerin tek başına çabası yeterli olmaz. Ortak mücadele etmezsek statükocular galip gelecek.
Barış kolay değil: Barışın kolay olmadığını çok iyi biliyoruz. Kararlılıkla, sabırla barışı savunmak gerekir. Önümüz kesilse de çabamız bu. Bize açılan davaları, şahsımla ilgili fezlekeleri bir kenara bırakarak uğraş veriyoruz.
Projeleri yok: Hükümetin, siyasi partilerin önünde çözüm projesi yok. Cumhurbaşkanı'nın sözleri önemli, ama ortada bir proje, program yok. Ciddi vesayet altındalar. Toplumsal baskı yapmak, dengeyi barış lehine bozmak gerek.
CHP: Ana muhalefet partisinin desteği, farklı bir süreci başlatabilir.
Genelkurmay Başkanı'nın sözleri: [İlker Başbuğ'un "Kültürel farklılıklara saygımız var. Ancak bunu siyasi alana taşırsanız ulus devlet yapımıza zarar verir. Üniter, ulusal devletin çivisini oynatırsanız, bakın Yugoslavya örneği var" sözlerine dair] Bu sözler bize değil, Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a yanıt. Genelkurmay Başkanı "Esas olan benim. Bizim istediğimiz yol haritası olmazsa, olmaz" diyor. Türkiye'de siyasiler konuşmaları gereken yerde susarsa, hep başkaları konuşur.
Yugoslavya gibi değil: Kürt-Türk ilişkileri Yugoslavya gibi değil. Bin yıllık geçmiş var. Biz Türkiye'nin bütünlüğü içinde sorunu nasıl çözebiliriz diye düşünüyoruz. Bir örnek verdiğimizde bu model olsun demiyoruz. Dünyada farklı çözüm örnekleri var.
PKK halklaştı: [Bir gazetecinin Avrupa ülkelerinin "PKK'nin uyuşturucu gelirini kesmesi"yle ilgili ne düşündüğünü sorması üzerine] Meseleyi böyle değerlendirmek yanlış. PKK halklaşmış durumda. Kürt sorununun bir parçasıdır. (TK)