Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) anayasa değişikliği taslağının toplumun beklentilerini karşılayamadığı görüşünde ancak referanduma ilişkin tutum açıklamıyor.
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ise tabanını referandumda evet oyu kullanmaya çağırıyor.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Önemli olan sürecin yeni ayrışmalara yol açmadan tamamlanması", KESK Başkanı Sami Evren "Referanduma ilişkin karar almayacağız ama anayasa değişikliği taslağına muhalefetimizi sürdüreceğiz" diyor.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve KAMU-SEN Basın Danışmanı Esra Ocaklı ise bu konuda henüz bir karar alınmadığını, bu nedenle açıklama yapamayacaklarını belirtiyorlar.
Konfederasyon genel başkanlarının anayasa değişikliği taslağına ve referandum sürecine ilişkin değerlendirmeleri şöyle:
Kumlu: Toplumsal kamplaşmaya dikkat
Anayasa çalışmalarından temel beklentimiz, yapılacak değişikliklerin Anayasa'nın bütününü kapsaması ve önceki değişikliklerin ürünü olan çelişkilerin giderilmesiydi. Ancak bu gerçekleşmedi.
Referandum sürecinde tabanımıza sınırlama getirmeyeceğiz. Önemli olan sürecin siyasi olgunluk içinde, kırıp dökmeden ve toplumda yeni ayrışmalara, kutuplaşmalara yol açmadan yaşanmasıdır.
Evren: Karar açıklamayacağız ama pakete evet diyemeyiz
Siyasi iktidar referandum için gerekli demokratik ortamı sağlamadı. Meseleyi "evet/hayır"a sıkıştırıp toplumda yarılma gerçekleştirmek istiyorlar.
AKP hükümeti yokken de toplumun en temel sorunlarının çözümü için 12 Eylül Anayasası'nın iptalini talep ediyorduk. Oysa pakette böyle bir yaklaşım yok. Kürtler için eşit yurttaşlık, Aleviler için din ve vicdan özgürlüğü öngören bir düzenleme görülmüyor.
Referandumda maddeler ayrı ayrı oylanabilseydi evet ya da hayır diyeceğimiz düzenlemeler olabilirdi ancak paketin tamamına evet diyemeyiz.
Kitle örgütlerinin yukarıdan karar alması doğru olmaz. Evet, hayır ya da boykot şeklinde bir karar açıklamayacağız ancak anayasa değişikliği taslağına ilişkin muhalefetimizi sürdüreceğiz.
Uslu: "Evet" darbeleri ve darbe anayasasını reddetmektir
Halkımız, darbe Anayasasını değiştirmek için önüne gelen bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Referandumda verilecek olan her "evet" oyu darbeleri ve darbe anayasasını reddetmek anlamına gelecek.
Anayasa Mahkemesi, sadece şekil incelemesi yapabileceği yönündeki kesin hükme rağmen TBMM'nin iradesine bir kez daha vesayet koydu. Anayasanın kuvvetler ayrılığı ilkesi ihlal edildi, demokratik rejimin özü zedelendi. Referandum, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'nın demokratiklik ilkesine uygun davranıp davranmadığının oylaması da olacak. (BB)