TÜRK-İŞ'e bağlı Petrol-İş, Kristal-İş, Deri-İş, Hava-İş, Tek Gıda-İş, Tez-Koop-İş, Ağaç-İş, Basın-İş, Belediye-İş, Harb-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Tümtis, anayasa değişikliğinin oylanacağı referandumda "Hayır" deme kararı aldı.
Bugün Taksim Hill Otel'de düzenlenen toplantıda, sendikalar adına basın açıklamasını okuyan Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın, "Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 12 Eylül Anayasasını tümüyle değiştirecek demokratik bir uzlaşma arayışı içinde olmayıp, kendi siyasal ve ideolojik ihtiyaçlarına uygun değişikliklerle yetinmeyi yeğledi" diye konuştu.
Temel hak ve özgürlüklerin referandum konusu yapılamayacağını söyleyen Öztaşkın, şunları söyledi:
"Bu tutum kabul edilemez. AKP denetimi altına aldığı 12 Eylül ürünü anti-demokratik yapılara; örneğin YÖK'e dokunmazken, seçim sistemini demokratikleştirmekten ve seçim barajını düşürmekten kaçınırken, dokunulmazlıkları sınırlamazken, demokratikleşme adı altında yüksek yargıyı yeniden düzenlemektedir."
"Emek karşıtlığına devam"
Anayasa değişliliklerinin sendikal haklara ilişkin hükümlerinin "mevcut anayasanın emek karşıtı özüne dokunmayan makyaj değişiklikler" olduğunu söyleyen Öztaşkın, konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz sendikalar ve işçiler olarak 12 Eylül'ün ne anlama geldiğini yaşadığımız kayıplar ve baskılar nedeniyle çok iyi biliyoruz. 12 Eylül'ün gadrine uğrayanların başında işçiler, sendikacılar gelir. 12 Eylülcülerin, işveren örgütlerinin talepleri doğrultusunda hazırladığı Anayasa ve yasalar sendikal haklara büyük darbe indirmiştir. Tam da bu nedenle bizler neredeyse 30 yıldır bu Anayasanın değiştirilmesi için mücadele ediyoruz. Ne istediğimizi çok iyi biliyoruz. Bizler uluslararası kabul görmüş hakların Anayasa hükmü haline gelmesini istiyoruz."
"AKP, yandaş sendikacılık yaratılmaya çalışıyor"
51. maddede yapılan değişikliklerle sendikalaşmanın bölünerek güçsüzleştirilmesinin ve "yandaş sendika" yaratmanın amaçlandığını belirten Öztaşkın, "Bu değişiklik bir sendikal kaos ve rekabet riski taşımakta. Böyle bir değişiklik zayıf ve güdümlü sendikacılığı teşvik edecek" dedi.
"Emek karşıtı icraatlarına yakından tanık olduğumuz AKP'ye evet oyu vermemiz mümkün değil. Referandumda vereceğimiz hayır oyu, aynı zamanda hükümetin emek karşıtı sekiz yılına karşı tutumumuzun da göstergesi olacaktır. Emekçilerin bu hükümete güvenoyu vermesi mümkün değil."
"Türk-İş yönetimi net tavır koymalıydı"
Öztaşkın, ayrıca açıklamanın ardından referandumda tutumunu açıklamayan Türk-İş'e ilişkin bir soru üzerine şu yanıtı verdi:
"Biz TÜRK-İŞ yönetiminin net bir kararla ortaya çıkmamasını doğru bulmuyoruz. Diğer sendikalar da 9 Ağustos'taki TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu toplantısının ardından kararını açıklayacak."
Toplantıya Petrol-İş, Kristal-İş, Deri-İş, Hava-İş, Tek Gıda-İş, Tez-Koop-İş sendikalarının temsilcileri katıldı. (BT)