Bugün toplanan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanlar Kurulu, dokuz gündür Ankara'da hakları için eylemde olan TEKEL işçilerine destek için "sürekli eylem" kararı aldı.
Konfederasyona bağlı işçiler, 25 Aralık'ta ülke çapında bir saat geç işbaşı yapacak. Bu arada, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) binaları önünde basın açıklamaları yapılacak.
Sorun çözülmezse, iş bırakma eylemi her hafta cuma günü birer saat artırılarak sürdürülecek.
Ayrıca, konfederasyona bağlı sendikaların yöneticileri, 28 Aralık'ta Güven Park'ta toplanıp buradan TBMM'ye yürüyecek. Sendikacılar, Meclis'te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret edecek.
Başkanlar Kurulu, ilk olarak 30 Aralık'ta, daha sonra her çarşamba toplanıp bundan sonraki eylem takvimini belirleyecek.
TÜRK-İŞ, tüm emek ve meslek örgütlerinden de destek beklediğini vurguladı.
TEKEL işçileri eve dönmüyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haklarını arayan TEKEL işçilerine dün Şam'a yolculuğundan önce "Geldiğiniz yere dönün" demişti. Özelleştirilen TEKEL tütün depolarında çalışan işçilere kıdem ve ihbar tazminatı vereceklerini, "4c" diye bilinen yasa maddesi uyarınca başka işlere yerleştirileceklerini söyleyen Erdoğan, bunları olumlu bir uygulama gibi sunmuş, işçilerin hak araması için de "uygunsuz" ve "provokatif" sıfatlarını kullanmıştı.
Erdoğan, ücretlerle ilgili çalışmanın bir hafta içinde bitirileceğini umduğunu da söylemişti.
TEKEL işçisi Cemal Doğrul, bu sözlere şöyle yanıt veriyor:
"Bizi kimse evimize gönderemez. Biz geleceklerimizi, çocuklarımızı, ekmeğimizi düşündüğümüz için buradayız. Emzikli çocuğu olan anneler var burada. Sorunlarımız çözülmeden kesinlikle gitmeyeceğiz. 9 gündür buradayız. 4c'yi kabullenmek için gelmedik biz. Sonuna kadar da burada olacağız.
"Çalışmadan para alındığı doğru değil. Bu yıl bile fabrikalara tütün alındı. Depolanması, işlenmesi bu işçiler tarafından yapılıyor. Tamamı çalışıyor. Başbakanın çalışmadan para alıyorlar sözlerini hakaret olarak algılıyoruz. Tazminat vereceğiz diyor. Vereceği tazminat 15-20 bin lira. Bizim tazminata değil işe ihtiyacımız var. 4c vereceğini söylüyor. Bu yeni bir öneri değil. İşçiler ortalama 1.200 lira alıyor. 4c demek, maaşın yarı yarıya inmesi demek. O parayla nasıl kira ödeyip çocuk okutacağız."
4c güvencesiz çalışma demek
Hükümet özelleştirme sonucu, Şubat 2010'da 12 bin işçiyi işen çıkaracak. İşçiler "geçici işçi" anlamına gelen ve iş güvencesi, sendika üyeliği, tazminat gibi hakların bulunmadığı, işletmelerin istedikleri gibi belirlediği maaşların asgari ücretin altında kaldığı, 10 ay çalışabildikleri 4c kadrolarına geçmek istemiyor. (TK)
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu'nun açıklamasının tam metni için tıklayın.