Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) kamu kesiminde çalışan işçilerin ücret artışı için Türkiye çapında bir saatlik iş bırakma eylemini bu sabah gerçekleştirdi. İşçiler sabah saat 08:30'dan 09:30'a kadar işbaşı yapmadı.
Eyleme işçi sendikaları konfederasyonları HAK-İŞ ve DİSK, memur sendikaları konfederasyonları KESK ve KAMU-SEN de destek verdi. DİSK, dayanışma için bünyesindeki sendikalardan Nakliyat-İş'in örgütlü olduğu işyerlerinde bir saatliğine iş bırakıyor.
TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, Ankara TEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde yaptığı konuşmada, işçilerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak gelire sahip olması için mücadele ettiklerini, hükümetin istediklerini vermemesi halinde "elbette greve çıkacaklarını "söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Sakarya kongresinde yaptığı konuşmada "Greve gideceklerse buyursun greve gitsinler, gücümüz neyse bunu vereceğiz" demişti.
Kumlu şöyle konuştu:
"Başbakan Sakarya'da dedi ki, 'istismar ediyorlar.' Biz hükümeti istismar ediyormuşuz. Ne yapıyoruz peki? Yat, kat, han hamam istemiyoruz. Milyonlarda gözümüz yok. Kayıplarımızın telafisini istiyoruz, o kadar. Vergiyle, sigortayla, enflasyonla kaybettiklerimizi istiyoruz. Bu mu istismar Sayın Başbakan?"
Kumlu "Başbakanın taleplerimiz konusunda doğru bilgilendirilmediğini düşünüyorum" da dedi.
İşçiler ne istiyor?
TÜRK-İŞ'in verdiği bilgiye göre, kamu kesimindeki işçiler yılın başında aldıkları net maaşı yıl sonunda da alabilmek istiyor. Bu maaş, yıllık brüt maaş hesabı, sigorta ve vergi kesintileriyle, yıl sonunda düşüyor. Ayrıca enflasyonun etkisi de maaşları düşürüyor. Yetkililer bunu, "Yılın başında 100 lira alan işçinin maaşı, yaklaşık olarak temmuzda 94'e, aralıkta 90'a düşüyor" diye örneklendiriyor.
TÜRK-İŞ'in bu talebi, yaklaşık yüzde 12'lik bir maaş artışı anlamına geliyor. Hükümetse, ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 artış öneriyor.
Grevler 30 Temmuz'da başlayabilir
Bünyesindeki sendikaların başkanlarının oluşturduğu TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, yarın yapacağı toplantıda eylemlerin nasıl süreceğini kararlaştıracak.
Daha önce, konfederasyonun örgütlediği eylemde, 81 ilde yaklaşık 100 bin işçi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) binaları önünde toplanmış ve basın açıklaması yapmıştı. Konfederasyon hükümetin uzlaşmaması üzerine 2 Temmuz'da eylem sürecini başlatmıştı.
Kamuda toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri yaklaşık 270 bin işçiyi ilgilendiriyor.
bianet'in TÜRK-İŞ yetkililerinden aldığı bilgiye göre, zaten 90 bin işçi için alınmış grev kararı bulunuyor. Bu kapsamdaki en çok işçi madencilik kesiminde. TÜRK-İŞ yetkilileri uzlaşma sağlanmazsa grevlerin 30 Temmuz'da başlayacağını bildirdi. (TK)