Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) bağlı sendikalardaki kadınlar arasında yapılan ankete göre, kadınlar karar mekanizmalarında yeterince temsil edilmiyor.
Sendikaların genel merkez yönetimlerinde de kadınların olmadığı üzerinde durulurken, parlamentoda bile yüzde 4,4 gibi bir orana sahip olan kadınlar için "cinsiyet kotası" ve pozitif ayrımcılığın gerekliliği vurgulandı.
Türk-İş bünyesinde şube yöneticisi olarak çalışan 100 kadın sendikacı arasında yapılan anket sonucuna göre, KA-DER 'in (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği) "Erkek Demokrasiden Gerçek Demokrasiye" kampanyasına destek veren kadın sendikacıların bu durumdan hoşnut olmadığı ortaya çıktı.
Karar alma mekanizmalarında kadınlar yok
Ankete göre, Türk İş Genel Merkezi ve bağlı sendikalar dikkate alındığında, en üst karar alma mekanizmalarında kadın yok. 35 sendikadan yalnızca 3'ünde genel merkez yönetimine seçilmiş kadın sendikacı bulunuyor.
Ankete katılan şube yöneticisi 100 kadın sendikacı, bunu, toplumun kadına yüklediği ikincillik rolünden kaynaklandığına bağlıyorlar.
Kadınların sendikalarda amatör ve profesyonel çalışmalarına karşın, alınan kararları uygulamak dışında bir görevleri olmadığını belirtiyorlar.
Kadın sendikacıların yüzde 78.17'sinin sendikacılığa geçişte ne eşleri ne aileleri tarafından engellenmediğine dikkat çeken kadınlar, asıl engellemenin, erkek sendikacılardan geldiğini söylüyorlar.
Sendikaların genel merkezlerinde görev alan erkeklerin, sahip oldukları "karar ve yetki"yi kadınlarla paylaşmak istemediğini söyleyen kadınların oranıysa yüzde 21,63.
Türk İş bünyesinde görev alan kadın sendikacıların yüzde 67,27'si kota ve pozitif ayrımcılık uygulamalarının gerekli olduğunu ifade ediyorlar. Bu uygulamaların kadınları teşvik edeceği belirtilen ankette, yüzde 25,5 oranında da sendikal demokrasi için bunun gerekliliği üzerinde duruluyor.
Ankete katılan kadın sendikacılar, hak arama ve yönetim mekanizmalarına gelme konusunda bilinçlendirilen kadınların, eğitim seviyelerinin yükselmesi ve kadın dayanışmasının artmasıyla bu sorunlarını aşabilecekleri belirtiliyor.
Ankete katılan kadınların yüzde 70.90'ı da, kadınları yönetim kademeleri için teşvik edecek politikaların geliştirilmesini istiyor.
Ankette vurgulanan bir başka gerçekte, kadınlar arasındaki dayanışmanın yokluğu. Erkekler arasında varolan hemşehrilik ve aynı siyasi görüşe sahip olma gibi dayanışmaların, kadınlar arasında olmadığına dikkat çekiliyor.
Kadınların tutucu bir yapıya sahip oldukları, dayanışma ve işbirliğinin kadın sendikacılar arasında yer almadığının altı özellikle çiziliyor. Ankete göre, Sendika üyeliğine ya da yöneticiliğine toplum artık kötü gözle bakmıyor!(AD)