Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yeni yasama yılı açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son aylarda hükümetin muhalefeti ikna etmeye çalıştığı "demokratik açılım" ile ilgili, "Farklılıklardan korkan bir devlet Atatürk'ün çağdaşlığını yakalayamaz" dedi.
Demokratik açılım sürecinin millet olma bilincini güçlendireceğini söyleyen Gül, "Milletin birliğini ve millet içindeki çeşitlilikleri aynı derecede kollamak, birlik ile çeşitliliği birbirinin alternatifi değil, destekleyicisi olarak konumlandırmak ve korumak modern demokrasilerin omurgasıdır" şeklinde konuştu.
Gül: Demokratik devlet, eritmez ve ötekileştirmez
"Demokratik devlet, millet olmanın esası olan 'birlik' fikrini ve düzenini güçlü bir biçimde geleceğe taşırken, sosyal ve kültürel farklılıkları ortadan kaldıran değil, onları zenginlik olarak kabul edip geliştirilmesine imkan sağlayan devlettir. Demokratik devlet, farklı olanı tek bir kalıp içerisinde eritmez ve ötekileştirmez; her bir bireyi var olan değerleriyle birlikte koruması altına alır. Birlik ve beraberlikten herkesin tek tip bir kalıp içinde erimesini anlayanlar da, çağın ruhuna aykırı davranıyorlar demektir.''
Düşüncelerin yargılanmasından yana olmadıklarını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekillerinin ifade krizinin çözülmesi için Anayasa değişikliğine de yasa değişikliğine de hazır olduklarını söyledi.
Erdoğan, ifade krizi için, "biz varız" dedi
Radikal gazetesine göre Erdoğan, dün (1 Ekim) sohbet ettiği DTP'lilere de "Bu parlamento 411'i yaşadı, 367'yi yaşadı. Yoğurdu üfleyerek yeme durumundayız" dedi; DTP'lilerin ifade krizine ilişkin formül arayışıyla ilgili de şunları söyledi:
"Böyle bir yasal zeminin oluşması halinde yasal değişikliğin adımların atılması noktası bunu gerektirir. Biz de buna her zaman varız. Bu arada 14. maddeyle alakalı bir sıkıntı söz konusu. Ama tabii fikrinden düşüncesinden dolayı bunu altını özellikle çiziyorum hiçbir insanın yargılanmasından yana değiliz. Bu ister parlamenter olsun ister parlamenter olmasın."
Bir gazetecinin sorusu üzerine Erdoğan, "İktidar partisi olarak biz hazırız. Muhalefet partileri hazırsa beraber bu işi yaparız" diye konuştu. "Anayasa değişikliğini de mi?" yönündeki soruya da Erdoğan, "Anayasa değişikliğine de varız. Ne gerekiyorsa..." yanıtı verdi.
Türk Gül'ün konuşmasını önemli buldu
DTP lideri Ahmet Türk, Gül'ün konuşmasını önemli bulduğunu açıklayarak, "Gerçekten bugün söylediklerini Anayasal güvencesiyle bağladığı taktirde bence sorun açılmış olur. Farklılıkları zenginlik sayan, farklı kültürlerin kendini yaşatmasının demokrasinin gereği olduğu yönündeki söylemleri önemliydi. Demokratik Türkiye'nin demokratik Cumhuriyetin beklentisi budur. Halkın beklentisi budur."
Günlük gazetesi, Gül'ün konuşmasıyla ilgili manşet haberinde "Gül yine açılmadı" başlığını kullandı; Cumhurbaşkanının ağzına "Kürt" sözünü almadığını yazdı. (EÖ)