Gazeteci Murat Toklucu'nun "Türk Erkeği ve Diğer Mucizeler, Zihinler Altında 20.000 Fersah" kitabı çıktı.
Kitap, Toklucu'nun, zevk ve meraktan başladığı on yıllar öncesinin gazete kupürlerini inceleme ve toplama işini sistematiğe dökmesiyle ortaya çıkmış.
İletişim Yayınlarından çıkan serinin ilk kitabı, yazarın deyişiyle "nev-i şahsına münhasır memleket hallerini birbirine bağlayan bir zihniyet haritası" çıkarıyor ortaya.
Ediştörlüğünü Tanıl Bora'nın ve oldukça güzel tasarımını Suat Aysu'nun yaptığı kitapta yer alan konu başlıkları şöyle:
"Türk erkeği efsanesi, Atatürk filmi nasıl çekilemedi?, Striptiz millî bünyeye zararlı mı?, Yeşil Yol: Yeşilay ve içki yasağı mücadelesi, Bir iletişim aracı: Belediye hoparlörü, Veliefendi hipodrom isyanları, Bir dernek macerası, 1959 il olmak isteyen ilçeler savaşı, Gerçek bir sanatçı, büyük bir dolandırıcı, İlk Türk gangsterleri, Türkiye vampirini arıyor, Türk futbol tarihinin ilk şikeli maçı, Bitli bitnikler, Altın Makas polis karakolu, İmamın karısı vakası, İstanbul'a metro müjdesi, Temel atma rekortmeni Necmettin Erbakan, Âlemlerin kralı Cüneyt Arkın, Bagajında odun taşıyan "Türk Elvis"i, Bir milletin homofobiyle imtihanı 1: AİDS, Bir milletin homoiobiyle imtihanı 2: Bülent Ersoy, Ne acayip mafyamızdın sen İnci Baba, Futbolcuların seks hayatı bizi neden ilgilendiriyor?"
Stadlarda 60 yıl
Kitapta kupürlerden oluşan yazılar öyle "ciddi" meselelere değil, daha duyulmamış küçük vakalara dair.
Yazar, önsözünde gazete arşivlerinde dikkatinizi çekecek ilk şeylerden birinin bazı şeylerin hiç değişmemesi, yıllardır aynı konular üzerinde bıkıp usanmadan konuşulması olduğunu söyleyerek buna birkaç örnek veriyor.
"Spor sayfalarına göz atıp 1940'ların başından beri en az elli kez stadlarda yaşanan olayları önlemek için yeni kararlar açıklandığını, 60 yıl arayla açıklanan bazı kararların neredeyse kelimesi kelimesine aynı olduğunu ve bu kadar gürültüye rağmen bir arpa boyu yol alınamadığını görebilirsiniz.
"Ya da sözgelimi 30'lu yıllardan bugüne dek gazetelerde çıkan düğünde kaza kurşunuyla ölen insan haberi sayısının çokluğunu görüp, bir ülke insanının bu kadar zamanda düğünde havaya ateş etmemeyi öğrenememesine hayret edersiniz.
"1969 yılında dönemin başbakanı Süleyman Demirel'in "Gerekirse sokağa solculardan daha fazla adam dökeriz. Onların beş bin kişi topladığı yerde biz iki yüz bin kişi toplarız" cümlesini arşivlerde okumuşsanız, 44 yıl sonra Tayyip Erdoğan'ın sadece rakamları değiştirerek aynı cümleyi kurmasına belki şaşırmaz ama sağ iktidarların değişmeyen zihin yapısına dair ilginç bir örnek görmüş olursunuz."
Yeşilay'dan Başbakana içki
Toklucu, zaman içinde bazı ilginç zihniyet değişikliklerine de dikkat çekiyor:
"Örneğin 1946'da Yeşilay yönetimi "İçki içeceğinize meyve yiyin" önerisi yaptığında pek ciddiye alınmamış, sadece bazı köşe yazarları açıklamayla alay eden yazılar yazmıştır. Bugün ise başbakan "Şarap içeceğinize üzüm yiyin" diyebiliyor, 70 yıl önce gülünüp geçilmiş bir söz ülkenin en önemli gündem maddesi haline gelebiliyor ve bir köşe yazarı televizyonda başbakanı "Üzüm yemeyin şarap için mi deseydi?" diye coşkuyla savunabiliyor. Özetle, zaman değişiyor ve dün marjinal olan bugün son derece normal hale gelebiliyor." (NV)
Murat Toklucu, "Türk Erkeği ve Diğer Mucizeler, Zihinler Altında 20.000 Fersah", İletişim Yayınları, 242 sayfa.