Eski Demokratik ve Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk'e, partisinin 2008 yılında milletvekillerine dağıttığı kitapçık nedeniyle Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından dava açıldı.
Emniyet kitabı savcıya "İhbar" etmiş
Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral'ın hazırladığı iddianamede soruşturmanın Akara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'nün sunduğu, Kasım 2008 tarihli raporla başlatıldığı anlatıldı. Raporda DTP Milletvekili Ahmet Türk imzalı mektup ile "DTP'nin Kürt Sorununa İlişkin Demokratik Çözüm Önerisi" isimli kitabın milletvekilleri ile "alınan bir duyum üzerine yabancı misyon temsilciliklerine" gönderildiği yazıldı.
İddianamede Türkçe, Kürtçe ve İngilizce dillerinde basılan kitabın ön sözünde "Türkiyelilik üst kimliği ve ana dilde eğitim hakkının hiçbir ayrımcılık olmadan herkese tanınması" konularının dile getirildiği anlatıldı.
İddianamede Türk'ün Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 216. maddesinde düzenlenen "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ile Siyasi Partiler Yasası'nın "Azınlık yaratılmasının önlenmesi", "Bölgecilik ve ırkçılık yapılması", siyasi partilere Türkçe'den başka bir dil kullanmalarını ve "Demokratik devlet düzeninin korunmasına ilişkin" yasaklar getiren maddeleri uyarınca yargılanması istendi.
Savcının hakkında 2 yıl 6 aydan az olmamak üzere hapis cezası istediği Türk'ün yargılaması Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılaması yapılacak.
Avukat Özmen: "Dava düşer"
Ahmet Türk'ün avukatı Mehmet Nuri Özmen, bianet'e açılan davayı değerlendirdi:
"Siyasi Partiler değiştiği için aslında davanın hiç açılmaması gerekirdi ama biz bu aşamadan sonra da davanın yasa değiştiği için düşeceğini düşünüyoruz."
Ahmet Türk soruşturma sırasında savcıya verdiği ifadede, kitapçıkta suç unsuru olmadığını belirterek, "Partinin eşbaşkanı olarak kitapçık için imzamın alınması doğaldır, partimizin kongrelerinde alınan kararlar uyarınca kitapçık bastırılmıştır. Kitabın içeriğinde kin ve düşmanlık yoktur; yerel yönetimlerin güçlendirilmesi savunulmaktadır" demişti. (SP)