*Fotoğraf: Twitter
Türk Ceza Hukuku Derneği (TCHD) “Kadına Karşı Şiddet İstanbul Sözleşmesi Türkiye’nin Çekilmesi ve Sonuçları” başlıklı forum düzenliyor.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen forumun moderatörlüğünü Avukat Duygu Tuğçe Köksal yapacak. Forumda konuşmacı olarak da Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Toplumsal Cinsiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Kürsüsü Sahibi Prof. Dr. Bertil Emrah Oder yer alacak.
TCHD'den forumla ilgili yapılan yazılı açıklamada İstanbul Sözleşmesinin önemine vurgu yapıldı ve şöyle denildi:
"Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1979 yılında Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ni (CEDAW) kabul etmiş ve Türkiye tarafından 19 Ocak 1986’da onaylanmıştır.
"46 devletin imzacısı olduğu, Türkiye'nin 11 Mayıs 2011'de imzaladığı “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” (İstanbul Sözleşmesi) 6251 sayılı onay kanunu ile iç hukukumuzda kanun niteliğindedir.
"Bir gece yarısı Sözleşmeden çıkıldı"
"8 Mart 2012 kabul tarihli 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' un gerekçesi İstanbul Sözleşmesidir ve Kanun Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, özellikle Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve yürürlükteki diğer kanuni düzenlemeler esas alınır.
"19 Mart 2021 tarihli 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından “feshedilmesine” ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden bir gece yarısı çıkma kararı verilmiştir. Ardından Cumhurbaşkanlığı Kararının iptali için Danıştay’da dava açılmıştır."
Forum, Türk Ceza Hukuk Derneğinin YOUTUBE/ webinar hesaplarından 7 Mart’ta saat 17.30’da izlenebilecek. (RT)