ABD'nin olası bir müdahalesinin Türkiye'yi her alanda çok olumsuz etkileyeceğini, turizmin çok daha ağır darbe yiyeceğini öne süren sektör temsilcileri, gelişmeleri adım adım izlediklerini söylediler.
Irak'a yönelik olası bir ABD müdahalesinin Türkiye'nin yanı sıra, başta Almanya olmak üzere turist gönderen ülkelerdeki tur operatörlerini ve havayolu şirketlerini de etkileyeceği bildiriliyor.
Açıklamalara özen
Yurtdışındaki tur operatörleri ve Türkiye'deki partnerlerinin konuyla ilgili gelişmeleri çok yönlü olarak izlerken tarafların aralarındaki görüş alışverişi ve bilgi akışını hızlandırdıkları, bu arada tüketici tatilcileri tedirgin edebilecek açıklama, yorum ve değerlendirmelerden kaçındıkları gözleniyor.
Özellikle Almanya'da, pazarı elinde bulunduran iki grup, TUI ve Thomas Cook, piyasaya egemen olan durgunluk ve içine girilen darboğazı da dikkate alarak konuyla ilgili değerlendirmelerinde çok titiz davranıyor.
Şu anda yaz rezervasyonlarına yönelik talepte İspanya ve Yunanistan'ın kötü gittiği, bu durumda Türkiye'ye talebin kısmi de olsa bir artış göstermesinin önemli olduğunu belirten Thomas Cook ve TUI yöneticileri, tek canlı pazar konumunda olan Türkiye'ye talebi olumsuz etkileyebilecek açıklamalardan özenle kaçındıklarını belirtiyorlar.
Öte yandan Türkiye'nin, ABD'nin Irak'a bir müdahalede bulunması halinde bunun yol açacağı sonuçlar ile ilgili çalışmalar yaptığı bildirildi.
DPT'den makro denge planı
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Irak'a olası bir harekatın ekonomiye nasıl yansıyabileceğinden hareketle alternatif bir makro ekonomik dengeler planı hazırladı.
Bu plana göre ABD'nin Irak'a olası bir harekatından sonra Türkiye'nin 2002 yılı için 10 milyar dolar olarak hedeflenen turizm gelirinin 6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşebileceği öngörülüyor.
DPT'nin hazırladığı planda turizm gelirlerinin 10 milyar yerine, 6 milyar dolar olarak gerçekleşmesi durumunda, bunun genel ekonomik dengeye yapacağı etkiye göre de hazırlık yapıldığı belirtiliyor.(ÇM)