Fotoğraf: AA
Koronavirüse karşı ilk aşıyı geliştiren Almanya merkezli biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'ye Almanya'nın en üst düzey devlet madalyası olan Yıldızlı Liyakat Nişanı verildi.
TIKLAYIN - Merkel: Özlem Türeci ve Uğur Şahin'le gurur duyuyoruz
DW Türkçe'de yer alan haberde madalyaları Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Bellevue Sarayı'nda düzenlenen törenle bilim insanlarına takdim etti.
"Wilde sizi düşünerek bu cümleyi kurmuş olmalı"
Başbakan Angela Merkel'in de katıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Steinmeier, İrlandalı yazar Oscar Wilde'ın sözüne atıfta bulunarak "Gelecek, mümkünü görünür hale gelmeden önce fark edenlerindir" dedi.
Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:
"Sizi hiç tanımamış olsa da Oscar Wilde bu cümleyi kurduğunda sizi düşünmüş olmalı. Çin'in Wuhan kentindeki virüs salgınından bir pandemi oluşacağını erkenden görmekle kalmadınız. İleri görüşlülüğünüzü, bilgi ve keşif ruhu ile birleştirerek on yıllardır sürdürdüğünüz araştırmanın deneysel yönünün bir aşıya dönüşebileceğini gördünüz.
"Acilen gerekli aşıyı ışık hızıyla geliştirdiniz. Hepimiz enfeksiyona karşı bu korumayı ne kadar acil bir biçimde beklediğimizi bu günlerde hissediyoruz. Yol açıcı keşfiniz insan hayatı kurtarıyor, yaşamları kurtarıyor, toplumsal, ekonomik, kültürel olarak hayatta kalmamızı güvence altına alıyor. Aşılanan her bir insanla gündelik hayata, özlemini çektiğimiz yaşama, sevdiğimiz insanlara geri dönme yönünde küçük bir adım atıyoruz."
"Aşının milliyeti yoktur"
Aşının bir insanlık başarısı olduğunu vurgulayan Steinmeier, "Birçokları başarınızı devşirmek istedi, keşfinizi bir milliyete mal etmek istedi. Ancak bir aşının milliyeti yoktur. Ne Almandır ne de Türktür, Amerikalı da değildir" dedi.
AA'da yer alan haberde ise Özlem Türeci, liyakat nişanının takdiminin ardından yaptığı konuşmada, bu nişanın kendilerine verilmesinden dolayı büyük onur duyduklarını ve bu nişanın kendileri için büyük değer taşıdığını söyledi.
"Salgının üçüncü dalgası içindeyiz"
COVID-19'a karşı aşının geliştirmesine katkısı olanlara teşekkür eden Türeci, "Dünya ile virüs arasındaki yarışta bizim nihai hedefimiz etkili ve uyumlu bir aşı geliştirmekti" dedi.
Son haftalarda ve aylarda dünyanın birçok yerinden aşı olan ve yakınlarıyla ilgili endişe duymayacak insanlardan mektup ve resimler aldıklarını söyleyen Türeci, "Bu mesajları okuduğumda, karanlık aydınlanıyor diyebilirim" dedi.
Prof. Dr. Uğur Şahin de liyakat nişanını, geçen yılın başarılarının toplu bir takdiri ve onuru olarak gördüğünü belirterek, ekibine ve uluslararası ortaklarına teşekkür etti.
Zor bir yılın geride bırakıldığını vurgulayan Şahin ise şunları söyledi:
"Yolun 3'te 2'sini yürüdük. Son bölüm, önümüzdeki 6 ay bizden çok şey talep edecek. Kontrol edilmesi daha zor olan bir virüs türünün neden olduğu salgının üçüncü dalgasının içindeyiz. Aşımızın yeni virüs türüne karşı etkili olduğunu biliyoruz. Güçlerimizi birleştirerek üçüncü dalganın bizim moralimizi bozmasına izin vermemeliyiz. Çünkü neler yapmamız gerektiğini biliyoruz. Bunu birlikte yaparsak başarılı oluruz."
Kaynak: AA, DW Türkçe
(AÖ)