Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) dün (10 Ocak) Beyoğlu'nda nükleer enerji ve nükleer santrallerle ilgili toplantı düzenledi.
"Kirli teknoloji transferine hayır"
TÜRÇEP yazılı açıklamasında enerji ihtiyacının karşılanması için nükleer santrallere ihtiyaç gerektiğine ilişkin görüşün gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti.
TÜRÇEP "ABD'nin 1978 den beri bir yenisini kurmadığı, Almanya'nın tüm kurulu olanlarını 2013'e kadar kapatmayı kararlaştırdığı nükleer santraların;yasadışı ihracat kredileri, uluslararası tahkim anlaşmaları ve doğacak zararların ülkemiz yurttaşlarınca ödenmesine neden olacak hazine garantileri verilerek, Türkiye'de kurulmasını istemiyoruz" diyor.
TÜRÇEP Almanya, Fransa ve Hollanda hükümetlerinin; nükleer, fosil yakıta dayalı termik santral, tehlikeli atık yakma tesisleri, çimento fabrikaları, gemi söküm tesisleri ve benzeri çöp teknolojilerinin Türkiye'ye transferinin önünü açmak için, Avrupa Birliği-Türkiye müzakerelerini kasıtlı olarak durdurduklarını iddia ediyor.
Afişlerle nükleer karşıtlığı
TÜRÇEP, nükleer santralin tekrar gündeme getirilmesi üzerine Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği (EUROSOLAR), Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Fizikçiler (IPPNW) ve Dünya Enerji Bilgi Servisi (WISE) tarafından yürütülen ve TÜRÇEP bileşeni olan EUROSOLAR Türkiye tarafından desteklenen, "Atom Enerjisi Gerçeği Uluslararası Afiş Kampanyası" nı yeniden ülke gündemine getirme kararı verdi.
Dünya çapında yürütülen bu kampanyada, endüstrileşmiş ülkelerin nükleer güç santrallerini neden kapattıklarının ve yenilerini neden kurmadıklarının gerekçeleri anlatılıyor. (EZÖ/TK)