"Türban" tartışması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya'da Medeniyetler İttifakı sırasında "Türban bir siyasi simge bile olsa yasaklanamaz" açıklamasıyla başladı. Hatta o günlerde Erdoğan bu sorunun çözümü için "Anayasa değişikliğine gerek olmadığını, beraberce mutabık kalınacak bir cümleyle çözülebileceğini" söylemişti.
Erdoğan şu anda meselenin eğitim hakkı olduğunu vurguluyor ve türban yasağının üniversitelerde kalkmasının yeterli olacağını ifade ediyor. Fakat kamuoyunda bu yasağın kalkmasıyla başı açık olanların baskı altına alınacağı yönünde bir öngörü sözkonusu.
"Laik" endişeler, diğer taraftan kadınların dini inancına uygun olarak giyinme ve eğitim hakkından mahrum kalmamaları kaygısı kamuoyunu "çene altından düğüm" vs. gibi ince şekilci çözüm önerilerini düşünmeye kadar vardı.
Bu çok parçalı ve karmaşık tartışmanın New York Times'daki yansıması ise meselenin dışarıdan nasıl zor algılanabileceğine dair bir belirti.
Haberin başlığı: "Birçok Türk için Başörtüsünün Dönüşü Din ve Demokrasiye Yardım Edecek."
Daha çok, türban tartışmasının Türkiye'de seküler demokrasiyi yıpratıp yıpratmayacağı yolunda bir kaygı uyandırdığı üzerinde duran haber Başbakan Erdoğan'ı uzun yıllardır yok sayılan başörtüsü gerçeğiyle ülkeyi yeniden yüzleştiren demokrasi yanlısı lider gibi yansıtıyor.
NY Times: Erdoğan yoksulların lideri
Haberde "Türkiye'de beyaz elitlerin askerden ve sekülerleşmeden yana olduğu, demokratik bir kesimin ise bu yasağın kaldırılmasından yana olduğu" belirtiliyor.
"Bu paradoks, Avrupa ve Ortadoğu arasındaki bu 70 milyonluk ateşli müslüman demokrasinin ortasına düştü."
"Seçilmiş hükümetlerin asla ülkeyi tam olarak yönetemediği, Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına sahip generaller ve yargı tarafından izlendiği engellendiği" analizine yer verilen haberde "Yoksulların seçtiği politik lider Erdoğan'ın elit şehirli beyaz 'Türklere' karşı haklarını savunduğu" kaydediliyor.
Le Monde: Türk polemiği...
Le Monde'da ise başlık; "Türk polemiği türbana sıçradı"
Haber " 'türban tartışmasının İslamcılarla yeni bir türban karşıtı harekete hazırlanan Kemalistler arasındaki tartışmayı alevlendirdiğini" söylüyor ve Erdoğan'ın "bu yasağı yalnızca üniversite kapılarında başörtülü öğrencilerin mağdur olmaması için kaldıracağı" yolundaki açıklamalarına yer veriyor. (NZ/TK)