Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) milletvekili Ufuk Uras, hükümetin demokratikleşme ve özgürlükleri genişletme yönünde hiçbir adım atmadan "türban" serbestliğini gündeme getirmesinin çözümden çok "toplumsal karmaşa" getireceğini belirtti.
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel de, devletin dinle olan ilişkisi laiklik temelinde çözümlenmeden sorunun çözülemeyeceğini söyledi.
"Devlet eğitimden –zorunlu din dersi, İmam Hatipler- Diyanet'e kadar bir dizi örgütlenmeyle dine müdahale ediyor. Bunun son bulmasını ne AKP ne de CHP sağlayabilir."
Sorunun müsebbibi hem sağcılar hem de "laikler"
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi'nin de (MHP) desteğini alarak üniversitelerde "türban" serbestliği için Anayasa değişikliği yapmayı planlıyor.
Tüzel ve Uras, hem sağ partilerin, hem de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Anayasa Mahkemesi gibi bazı anayasal kurumların senelerdir bu sorun üzerinden siyasi güç kazanmaya çalıştığını, toplumdaki bölünmeyi bilinçli olarak beslediklerini söyledi.
Uras "Sonuçta binlerce genç kadın eğitimden alıkonuldu; milyonlarca insanımızsa yaşam tarzı ve gelecekleri hakkında endişeye sürüklendi" dedi.
Tüzel de AKP'nin bilim ve toplumsal ilerleme karşısındaki "gerici" tutumuna dikkat çekerek, bilimsel düşünceyi sahiplenenlerin bundan haklı olarak rahatsız olduğunu ekledi.
"Mutabakat için toplumsal sorunlar çözülmeli"
Uras, çözüm için toplumsal bir mutabakat ve diyalog ortamının yaratılması gerektiğini düşünüyor.
"Bu ancak farklı toplumsal kesimlerin demokratik taleplerinin karşılanmasıyla gerçekleşebilir. Yani hükümetin Alevilerin taleplerini, Kürt sorununa yönelik demokratik açılımları, ifade özgürlüğünün önündeki engelleri, emekçilerin sorunlarını çözmek için adım atması gerekiyor.
"Fakat bu yönde hiçbir çaba yok. Hatta 301. madde değişikliği 'türban' nedeniyle gündemden düşmüş durumda."
"Emekçiler türbanın altına bakmalı"
Uras, anayasa değişikliğinin sorunu çözmeyeceğini belirtirken Tüzel, üniversitelerle sınırlı bir çözümün başı örtülü kadınlarca bile benimsenmediğini hatırlattı.
"Doğal olarak bu kadınlar mezun olunca çalışmak isteyecek. O zaman sorun yine karşımıza çıkacak."
Tüzel'in çözüm önerisiyse emekçilerin "türban" etrafında oluşan kutuplaşmanın gerçek sorunların üzerini örtmesine izin vermemesi. Bunun yolu da, somut talepler etrafında örgütlenerek bu talepleri ısrarla dile getirmek.(EÜ/TK)