Sendikanın avukatı Gökhan Candoğan, kararın gerekçesinin ve hangi çoğunlukta alındığının henüz tebliğ edilmediğini, ancak Kurul'un bu kararla "TÜPRAŞ'ın satışı hukuka uygundur" demiş olduğunu bianet'e açıkladı.
Sendika, TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesiyle ilgili şu işlemlerin iptalini istemişti:
* Şirketin yüzde 51'inin blok olarak satılmasına dair Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı
* İhaleyi ilan eden karar
* İlanla birlikte yayınlanan ihale şartnamesi
* Şartnameye dayalı ihale komisyonu kararı
Danıştay 13. Dairesi geçen aylarda iptal talebini reddetmiş, sendika kararı İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyiz için başvurmuştu.
Avukat Candoğan, karar düzeltme için başvuru yolunun açık olduğunu, ancak bu talebi de aynı kurulun değerlendireceğini belirtti. Karar düzeltmeyle ilgili karar nihai karar olacak ve süreç sona erecek.
Aynı kurul, Şubat 2005'te, ihale şartnamesi ve şartnameye dayalı ihale komisyonu kararıyla ilgili sendika başvurusunda, yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
"TÜPRAŞ'ın özelleşmesi bütün toplumu etkileyecek"
Candoğan, TÜPRAŞ'ın satışının kesinleşmesinin, bütün toplumun bedel ödemesi anlamına geleceğini söyledi ve şöyle açıkladı.
Kamu yararı özel şirketlerin umurunda değil: "Son dönemde yaşanan, 13 ilin elektriğinin kesildiği olayı düşünün. Otoprodüktörler kâr edemedikleri iddiasıyla elektrik vermedi ve 13 il karanlıkta kaldı. Piyasa demek kârlılık demektir. Kamu hizmeti, kamu yararı kavramları yoktur. Özel şirketlerin umurunda olmaz.
"Bu nedenle, bu sektörler stratejiktir, kamu payı kalmalıdır. Oysa Türkiye ekonomisi şu an kendi üretim mekanizmasına dayanmıyor. Kamunun hiçbir sektörde ekonomiye müdahale şansı yok. Hareket kabiliyeti kalmadı."
Fiyat mekanizmaları: "Tüpraş'ın fiyat mekanizması özelleştirmeyle birlikte değişti. Eskiden rafineri çıkış fiyatları bir haftalık ortalama üzerinden belirleniyordu. Dünya fiyatları değiştiğinde, kamuoyuna biraz gecikmeyle yansıtılıyordu. Özelleştirmeden sonra, rafineri çıkış fiyatlarına dünyayla aynı anda zam yapılıyor. Bu da özel şirketin kârlılık dürtüsünden kaynaklanıyor. Yılbaşından bu yana fiyatlarda inanılmaz bir artış oldu. Özel şirket olmasının doğrudan sonucu bu."
Ham petrolde bağımlılık: "TÜPRAŞ ham petrol alımıyla ilgili süreç içinde Shell'e bağlanacaktır. Koç'la Shell arasında bir ön alım anlaşması var. Bu yıl ilk kez uygulamaya konuyor. 2 milyon tona yakın ham petrolü, Shell'den piyasa fiyatlarından alacaklar. Süreç içinde bunun bir bağımlılık oluşturacağını düşünebiliriz."
Çalışanlar: "Bu son karar, Koç yönetimini daha da rahatlatacaktır. Özelleştirmelerden ilk elde çalışanlar olumsuz etkilenir. TÜPRAŞ çalışanları için personel yapısında mutlaka değişiklik olacaktır." (TK)