Tüpraş'ın Aliağa, Kırıkkale, Kocaeli, Batman rafinerileri ile Yarımca Petrokimya ve Rafineri Müdürlüğü'nde çalışan işçiler, bir saat geç iş başı yaptı.
İşçiler, 3 Mart Cuma günü iş çıkışında Özelleştirme İdraesi Başkanlığı'na, Başbakan'a ve Cumhurbaşkanı'na topluca faks çekecek.
Sendika 7 Mart Salı günü de, Ankara'daki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde basın açıklaması yapacak.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 2 Şubat'ta Tüpraş'ın Koç grubuna satışıyla ilgili iki dosyada yürütmeyi durdurma karar vermiş; sendikanın avukatı Gökhan Candoğan bianet'e "Tüpraş'ın kamuya dönmemesi suç oluşturur" demişti. Petrol-İş, yürütmeyi durdurma kararının bir an önce uygulanmasını istiyor.
Öztaşkın: Kararı tartışanlar bile suç işliyor
Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın, Kocaeli Tüpraş'taki işçilerle birlikteydi.
Öztaşkın "Bu karar Türkiye Cumhuriyeti'nin idari yargıdaki en önemli en yüksek organı olan Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu tarafından verilmiştir. Tüpraş'la ilgili şu ana kadar yapılan bütün işlemler iptal edilmiştir" dedi ve ekledi:
"Bu kararı tartışanlar bile suç işlemektedir. Toplumu kanunsuzluğa, yargıya uymamaya davet ediyorlar. Yargı kararının derhal ve tartışmasız uygulanması gerekir."
Doğangül: Kararı uygulayacaklar, kılıf arıyorlar
İzmir'deyse, sabah saat 08:00'de, gece vardiyasından çıkan işçilerle gündüz vardiyasına gelen yaklaşık 500 işçi Tüpraş Aliağa Rafinerisi'nin kapısında toplandı.
Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, Danıştay kararının tebliğ edilmesinin ardından bir hafta geçmesine rağmen, hâlâ kararın uygulanması doğrultusunda bir işaret olmadığını söyledi; "Kararı uygulamasına uygulayacaklar, ama nasıl bir kılıf uyduracaklarını bilemiyorlar" dedi.
Doğangül, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'nin, "Tüpraş'la ilgili yargı kararını uygulayacağız. Ama nasıl uygulayacağımızı bilemiyoruz. Bunu hukukçularımızla tartışıyoruz. Gerekirse dışarıdan hukukçu getireceğiz' dediğini de anımsattı.
Petrol-İş: Tüpraş'ın her şeyiyle kamuya dönmesi 10 dakika sürer
Bu arada, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının ardından, Tüpraş'ın kamuya dönmesinin uygulamada imkansız olduğu iddialarına yanıt verdi. Sendika, şu noktalara dikkat çekti:
Fiili durum iddiası geçersiz: "Tüpraş'ta devir yargı kararından önce gerçekleştiği için "fiili durum oluşmuştur" deniyor; bu kararın geriye dönük işletilemeyeceğine ilişkin bir Bakanlar Kurulu Kararı'na atıf yapılıyor.
"Çimento fabrikalarının özelleştirilmesi işlemlerini iptal eden mahkeme kararları üzerine, bu kararın uygulanmasının fiilen ve hukuken imkansız olduğuna dair 27.4.1992 tarihli gizli bir Bakanlar Kurulu Kararı alınmıştır. Bu doğrudur. Ancak, bu hukuka aykırı gizli Bakanlar Kurulu Kararı, Danıştay 10. Dairesi'nin 2002/4061 E, 2004/5219 K kararları ile iptal edilmiştir."
Geri almak 10 dakika: "Tüpraş için alıcıların verdiği para hazinede duruyor ve hızla iade edilmesi mümkün. Tüpraş'ın satışı varlık satışı değil, bir hisse satışı olduğu için, hisselerin kamuya devri de çok basit bir işlemle hızla gerçekleşebilir. Tüpraş'ta geri dönülemez hiçbir gelişme olmamıştır; bu nedenle Tüpraş'ta yönetim dâhil, her şey en fazla 10 dakika içinde tekrar satış öncesine döner."
Mevcut yönetimin aldığı kararlar geçersiz: Yargı kararıyla, bugünkü Tüpraş yönetimi yasal konumunu kaybetti. Mevcut Tüpraş Yönetim Kurulu'nun, 2 Şubat 2006 tarihinden itibaren aldığı ve bundan sonrada almaya kalkışacağı her türlü karar geçersiz." (TK)
* Bu habere Aliağa Ekspres'ten Şahap Avcı, Batman Gazetesi ve Özgür Kocaeli gazetesi katkıda bulundu.