Fadhila 21 yaşında ve çok güzel bir gülümsemesi var. Geçmişi şimdikine göre daha gösterişli olan Téboursouk'da doğmuş. Téboursouk Tunus'un 105 kilometre batısında kalıyor.
Fadhila'nın manzarası en pahalı mahallelere bakıyor. Yine de bu kasaba ne geçmişindeki ne de coğrafyasındaki refahtan yararlanamamış gözüküyor. Fadhilla dokuzuncu sınıfa kadar okumuş. O sene geçirdiği rahatsızlık sonucu bacaklarını kullanamamaya başlamış ve evde kalmak zorunda kalmış.
Gülle ve ciritli başlangıç
Fadhilla Engelliler İçin Rehabilitasyon Merkezinin verdiği dikiş ve cam boyama kurslarıyla okula dönmüş. Tunus Engelliler Spor Federasyonu sayesinde, çok iyi olduğu ve tüm umudunu bağladığı bir spor dalı keşfetmiş: gülle ve cirit atma.
Fadhilla günde iki saat antrenman yapıyor ve Federasyon ona destek oluyor. Antrenmanlar sonucunu çabuk göstermiş: Arap ülkeleri arasında ikinci, Tunus'ta 2002'de düzenlenen uluslararası turnuvada ise altıncı olmuş.
Fadhilla'nın birçok tutkusu var. 2010'da Yeni Zelanda'da düzenlenecek dünya şampiyonasına ve 2012'deki London Paralympics'e hazırlanıyor.
Bunun yanı sıra başka planları da var: bilgisayar bilimleri ve Fransızca diploması almak istiyor. Evlenmek ve aile kurmak istemiyor, çünkü bunun çok büyük bir sorumluluk olduğunu düşünüyor. Kendisiyle bile zor başa çıktığını söylüyor.
Almanya hayali
Ailesiyle ilişkileri de seçiminde önemli bir rol oynuyor. Ailesiyle ilişkisi mükemmel ama fiziksel engelinden dolayı gerginlikler yaşadıkları olmuş.
Kırsal kesimdeki zihniyetin bu durumu kabul edemediğini anlatıyor. Ayrıca ailesi acısını azaltabilecek somut bir şey yapma imkanı olmadığı için, Fadhilla çoğu zaman kendini dışlanmış hissediyor.
Fadhilla gelişimin gerekliliğini görmek açısından iyi bir noktada duruyor. Ona göre modernite ve yeni teknolojiler, herkesin kendini tamamlaması için gerekli ilerlemeyi gerçekleştiren mükemmel araçlar.
Küreselleşme olgusunu tam olarak anlayamasa da, dünyanın onu büyüleyen iletişim teknolojileri aracılığıyla küçük bir köy haline geldiğini anlıyor.
Mesela internet onun için dünyaya açılan sıra dışı bir araç. Engelliler Merkezi sayesinde Fadhilla'nın internete erişimi var. Yine de bu onun için yeterli değil, biran önce bir yere göç etmek istiyor. Tercih ettiği ülke Almanya.
Tunus'un Afrikalı göçmenlerin varış noktası olması onu rahatsız etmiyor. Hatta esnafın Afrikalılara normalin iki katı fiyatlar söylemesi onu hayrete düşürüyor.
Fadhilla için ulusun ya da dinin bir önemi yok. Farklılıklar zenginleştirir. İhtiyacımız olan tek şey insanların önyargıları aşmak için biraraya gelebilmesi. Ve spor buna tamamen izin veriyor.
Siyaset, uyuşturucu, aşk
Siyaset ise onu ilgilendirmiyor. Etrafında kendine acı çektiren gençler de var, mesela uyuşturucu kullananlar. Uyuşturucunun tuzağına düştüklerinin bile farkına varmıyorlar.
Denememek, tadına bile bakmamak gerekiyor.
Fadhilla kendisi için endişelenmiyor, bu daha çok zengin ailelerin çocuklarının yaşadığı bir sorun. Jebel Eloueste'deki rehabilitasyon merkezi, Fadhilla'nın bazen gittiği bir SPA'nın hemen yanında.
Fadhilla için genç olmak, dışarı çıkmak, spor yapmak, gece kulübüne, diskoya gitmek, modaya göre giyinmek demek. Kendi yaşında birileriyle tanışmak onun için önemli.
Aşk önemli diyor ama cinsel özgürlüğü savunmuyor, çünkü bunun ahlaki değerlerine uygun olmadığını düşünüyor.
Şehirde yaşamak
Fadhilla'nın genç olmakla ilişkilendirdiği hayalleri yaşaması için başkent Tunus'ta yaşaması gerekiyor.
Çünkü Béja'da ve ya Téboursouk'ta ne tiyatro, ne de gece kulübü var. Bu gençlik tanımı büyük şehirlerin çağrısına kulak vermek anlamına da geliyor aslında.
Büyük şehirden uzak olduğu için en azından, ne kendisi ne de babası Fadhilla evinin yolunu nasıl bulacak diye endişelenmiyor.(OA/CG)
* Türkçeye Çiçek Tahaoğlu tarafından çevrilmiştir.