*Erdoğan ve Kays Said. Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Tunus'a program dışı bir ziyaret gerçekleştirmişti.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşmede, Libya konusunu tüm yönleriyle masaya yatırdıklarını belirtti ve ekledi:
Said, "Türkiye-Libya arasında imzalanan mutabakat zaptının" sadece iki ülkeyi ilgilendirdiğini söyledi.
"Bu bizim meselemiz değil"
"Libya meselesini tüm yönleriyle masaya yatırdık. Ancak, Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakat zaptı, iki ülke arasındaki sınırları belirliyor.
"Bu iki ülke arasındaki bir mesele. Tunus'u kapsamıyor. Bazı ülkelerin bu konuya ilişkin çekinceleri olabilir. Ancak dediğim gibi bu bizim Türkiye veya Libya ile meselemiz değil."
Erdoğan'dan asker gönderme sinyali
Erdoğan, dünkü ziyaret sonrası bir gazetecinin "Türk askeri Libya'ya gidecek mi?" sorusuna "Türkiye davete icabet eder" yanıtını veren Erdoğan, Akdeniz'de Libya'yla yapılan anlaşma konusunda Yunanistan'a da tepki gösterdi ve şunları söyledi:
"Yunanistan'ın burada söz sahibi olması söz konusu değil. Artık devir geçmiş devir değil."
Anlaşmaların içeriği ne?
*Harita: Türkiye Dışişleri Bakanlığı.
- Türkiye ve Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümeti, Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşmalar imzaladı.
- Anlaşma Türkiye'yle Yunanistan ve Mısır arasındaki enerji kaynakları gerilimini artırdı.
- Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritayı paylaştı.
- Haritaya göre Yunanistan'ın Girit Adası'nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 mil (29.9 km) uzunluğunda bir deniz sınırı öngörülüyor.
- Anlaşma sonrası Yunanistan Libya'ya nota vermiş, Avrupa Birliği ise acil belge isteyerek Ankara'dan konuyu açıklamasını istedi. .
Yunanistan'ın tepkileri
Yunanistan, Salı günü Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşmaya Birleşmiş Milletler nezdinde itirazda bulundu.
Anlaşmanın "kötü niyetle" yapıldığını kaydeden Yunanistan yönetimi sonucun bölgede istikrarsızlık olabileceğini savundu.
Yunanistan ayrıca, anlaşma nedeniyle AB'den Türkiye ve Libya'ya yönelik yaptırımlar konusunda bir çerçeve oluşturulmasını talep etti.
Anlaşma sonrası Yunanistan Libya'ya nota vermiş, Libya'nın Atina Büyükelçisi'ni sınır dışı etti.
(PT)