Haberin Kürtçesi için tıklayın
2010 yılında Arap Baharı dönüşümlerini Tunus'ta yeni yıl zamlarıyla başlayan protesto dalgası sürüyor. Ülkede "Yasemin Devrimi"nin ardından Batı tarzi demokrasiye geçen fakat büyük ekonomik sorunlar ve yüksek işsizlikle problemi artarak sürmüştü.
Tunus İçişleri Bakanlığı dün gece de devam eden ve bu sabaha kadar süren protesto gösterileri sırasında eylemciler ile polis arasında çıkan ve Pazartesi bir göstericinin hayatını kaybettiği çatışmalarda 237 kişinin gözaltına alındığını yaklaşık 50 güvenlik görevlisinin yaralandığını duyurdu.
Tunisian police disperse protests against price hikes with tear gas https://t.co/5JgSoqyVln pic.twitter.com/UZPhOGOKwQ
— Ruptly (@Ruptly) 9 Ocak 2018
Tunus Başbakanı: Bazı partiler kışkırtıcı ve bölücü
Tunus Başbakanı Yusuf Şahid ise resmi ajansa yaptığı açıklamasında "gördüklerinin protesto olmadığını, ülkede 'hırsızlık, yağmalama ve halka yönelik saldırılar' meydana geldiğini" söyledi.
Şahid, "Yağmalamaya karışanlara, Tunuslulara ve varlıklarına yönelik saldırılara müdahil olanlara yönelik tek çözüm yasaların kullanılmasıdır" ifadelerini kullandı.
Muhalefet lideri: Gösteriler meşru, destekliyoruz
Ülkedeki sol partilerin ittifakı ve muhalefetteki Halkçı Cephe'nin sözcüsü Hamam Hamami ise hayat pahalılığı nedeniyle düzenlenen protestoları partisinin "meşru bulduğunu ve desteklediğini" belirtmişti.
17 Aralık 2010 tarihinde Tunus'ta Muhammed Buazizi kendini yakarak intihar etmek istedi. Arap Baharı'nı tüm coğrafyada başlatan ilk eylem bu olmuştu.
TIKLAYIN - Arap Ayaklanmaları Yazı Dizisi
Ancak ayaklanmaların yoğunlaşması 2011 yılına uzadı.Tunus başkanı Bin Ali 14 Ocak'ta ülkeyi terk etti. 25 Ocak'ta ise Mısır'da ve Lübnan'da ayaklanmalar başladı. (PT)
*Kaynak: DHA, Euro News, Guardian, CNN, WikiMedia